Noi tendinţe pe piaţa imobiliară

Data actualizării: Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Pe piaţa imobiliară din România s-a instalat acalmia. Preţul apartamentelor în multe dintre marile oraşe fie creşte în paşi mici, fie scade. Apare şi o schimbare de tendinţă.

În septembrie, cele mai mari scumpiri au fost în Bucureşti şi Iaşi, două oraşe care erau destul de amorţite în lunile în care în alte locuri preţurile creşteau fulminant. Entuziasmul iniţial s-a stins destul de repede, iar pretenţiile proprietarilor au fost influenţate foarte mult de veştile privind creditarea.

Dacă anul trecut apartamentele din marile oraşe s-au scumpit constant, anul acesta piaţa a avut o evoluţie şovăielnică. După un salt mare în februarie, preţurile au stagnat pentru câteva luni. Au urmat alte scumpiri, însă într-un ritm mult mai încet.

Datele imobiliare.ro arată că, în Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov, preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor a crescut cu mai puţin de un procent în luna septembrie faţă de august. Iar în Constanţa apartamentele s-au ieftinit.

Sunt pieţe imobiliare în care preţurile au atins deja un plafon greu de depăşit în condiţiile în care creditele ipotecare nu mai sunt atât de uşor de obţinut, iar garanţiile acordate prin programul Prima Casă s-au dovedit a fi insuficiente pentru cât de mare a fost cererea.

Noile condiţii se răsfrâng inclusiv pe piaţa din Cluj, care în urma unor creşteri rapide a preţurilor în ultimii ani a ajuns cea mai scumpă piaţă imobiliară din România. Acum însă se poate vorbi de stagnare pe piaţa clujeană. Ba chiar apartamentele noi din oraş s-au ieftinit în septembrie faţă de luna august.

Doar două oraşe mari înoată împotriva curentului. În Bucureşti şi Iaşi apartamentele s-au scumpit cu aproximativ 2%. Sunt două pieţe imobiliare complet diferite. Cu o ofertă foarte variată de apartamente, unele foarte ieftine, altele foarte scumpe, Capitala a avut un ritm diferit de cel al restului pieţei. Când apartamentele din Cluj se scumpeau foarte mult, cele din Bucureşti îşi menţineau preţul oarecum constant. Acum a sosit rândul preţurilor din Bucureşti să crească peste medie. Cele mai mari scumpiri au fost cele ale apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale.

După ce s-au grăbit să vândă la preţ redus apartamentele construite în perioada de criză, dezvoltatorii imobiliari încearcă acum să facă profit cu locuinţele recent lansate.

În Iaşi, în schimb, preţurile cresc pentru că au unde. Nu au reuşit să depăşească pragul de 900 de euro pe metrul pătrat nici măcar în urma scumpirii de 2% din septembrie. Şi doar preţul apartamentelor noi a crescut în Iaşi, în vreme ce locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 1,7%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri