Se poate face o baie cu 200 de euro? Ce spun românii

Data publicării:
prima baie

Cei cu băi în curte ar putea primi 200 de euro pentru modernizare, propune Aurelia Cristea, deputat „Unul care are baia deja făcută şi îmi arată cât l-a costat .... de 9 milioane nu poţi să iei cabină, nu poţi să iei o chiuvetă şi un boiler" spune Ion Belcea. Omul şi-a construit de curând baia în casă. Nota de plată: 6.000 de lei.

În comuna lui, doar una din trei case este racordată la reţeaua de canalizare, deşi au sistemul de un an. Şi mai puţini locuitori au avut bani să-şi construiască baie în casă.

"Nu avem din ce, nu avem bani. (Rep.: Statul ar putea sa va ajuta cu 200 de euro). Ei ia uite ca ar fi bine”, spune o femeie.

De altfel, sud vestul Olteniei este regiunea din Uniunea Europeană cu cele mai multe gospodării care au încă toalete în curte. Peste 55 la sută, conform ultimelor date.

La aceşti oameni s-a gândit deputatul care propune programul 200 de euro pentru prima baie.

Aurelia Cristea, deputat PSD: „Este o valoare pe care eu am calculat-o ca urmare a unui studiu la mai multe magazine de bricolaj între 190-215 euro ca şi costuri pentru obiectele de mimină necesitate pentru o baie funcţională”.

Programul îi are în vedere doar pe cei care locuiesc în zone cu canalizare. Sunt însă multe sate care nu sunt racordate la sistem. La Palilula, în Dolj doar 10 case din 200 au baie în interior.

"Prea puţini ar fi pentru că numai o cabină de duş e 14 milioane. E puţin”, afirmă o femeie.

Constantin Mireanu, constructor: „În situaţia în care trebuie să se construiască o încăpere anexă casei existente costurile se ridică la 5.000 de lei”.

Situaţia nu este mai bună nici măcar în Capitală. În sectorul 6, mulţi oameni se spală încă în lighean.

Elena Moţoc: „Am boiler de ăla aşa de 10 litri, fierbem la ăla şi facem baie la lighean. Păi bine ar fi să ne dea şi nouă 200 de euro şi să ne facem şi noi un duş măcar”.

„O baie pentru 200 de euro e... cum să vă spun ca şi când n-ar mai fi. Deci trebuie o mie de euro, cel puţin o mie de euro”.

Cristian Stănculescu, constructor: „De la zero nu ajung banii. Este puţin. Nu se poate vorbi de un montaj de obiect sanitar sub 50 de lei”.

În România, peste 38 la sută din locuinţe au WC în curte, potrivit ultimului Eurostat. Media europeană este de 2,7 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri