Statul greșește, pensionarul plătește. O femeie trebuie să dea înapoi 16.000 de lei din cauza greșelii unui funcționar

Data publicării:
pensie

Gabriela Panait a început să primească pensie de urmaş în anul 2007, după decesul soţului. Ea a primit de la stat între 300 şi 480 de lei, în fiecare lună. Banii au încetat să mai vină în această vară, iar femeia a fost anunţată că trebuie să returneze o sumă uriaşă: 16.000 de lei, înteraga pensie primită în ultimii trei ani.

Mi-au zis că dosarul nu este complet şi că este greşeală de la ei, că mi-au dat şapte ani de zile, trebuia să-mi dea doar şase luni. Eu nu am ştiut legea, eu am încasat în urma deciziei definitive pe care am primit-o”, spune femeia.

Acea decizie este eronată. În cazul dumneaei nu sunt îndeplinite condiţiile legale de acordare a pensiei. (S-a făcut o greşeală atunci, că s-a acordat pe termen nelimitat?) Sigur că da”, spune Nicuşor Zburlea, purtător de cuvânt al Casei de Pensii Galaţi.

Chiar dacă îşi recunoaşte greşeala, Casa de Pensii a început procedurile de executare silită pentru a recupera banii. Cum Gabrila Panait nu are, momentan, niciun venit, ea se teme că va ajunge pe drumuri.

Are o fiică bolnavă, care are probleme destul de mari. O duce pe la Iaşi. E foarte greu pentru ea, este foarte greu. Nu înţeleg de ce, dacă e greşeala statului”, spune o vecină, Melania Verber.

Singura şansă a femeii este să conteste în instanţă decizia Casei de Pensii, însă acest lucru presupune timp şi bani.

„Dat fiind că este culpa unui funcţionar se poate îndrepta împotriva instituţiei care a angajat funcţionarul pentru a recupera într-un fel prejudiciul cauzat”, spune avocatul Carmen Bordei.

Conducerea Casei de Pensii a anunţat că o comisie de disciplină va analiza greşeala funcţionarului în acest caz.

Premierul Victor Ponta pregăteşte o aministie fiscală pentru românii care au primit pensii mai mari din vina statului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri