Tinerii fermieri care revin din străinătate pot primi până la 50.000 de euro, bani nerambursabili, pentru afaceri în agricultură

Data actualizării: Data publicării:
Tineri fermieri lângă două tractoare.
Statul român încearcă să-i readucă acasă pe tinerii care au lucrat în ferme din străinătate. Aceștia pot primi până la 50 de mii de euro, bani nerambursabili, pentru a dezvolta o afacere în agricultură.

Statul român încearcă să-i readucă acasă pe tinerii care au lucrat în ferme din străinătate. Aceștia pot primi până la 50 de mii de euro, bani nerambursabili, pentru a dezvolta o afacere în agricultură, iar primele contracte de finanțare au fost deja semnate. În Bihor, patru tineri fermieri așteaptă banii care vor pune bazele unui nou început la noi în țară.

Andrei și Mircea sunt doi tineri din comuna Borod, cu vârste sub 30 de ani, care au lucrat împreună în ferme agricole din Austria și Marea Britanie. Au aflat de oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile, așa că au decis să se întoarcă în țară și să își deschidă fiecare propria afacere.

Andrei Venter, fermier: Am vrut să vin să lucrez în țară la mine, să nu lucrez pentru altcineva. Un hectar și 80 de ari de fasole în câmp și 5 ari de zmeură.

Pentru că au plantații mici, atât el cât și prietenul său vor primi câte 40 de mii de euro.

Mircea Caba, fermier: Eu de când mă știu lucram tot timpul. Dacă tot am ocazia și s-a ivit măsura și cu întoarcerea acasă, am zis să profit de ea
Reporter: Crezi că îi va convinge și pe alții să se întoarcă acasă?
Mircea Caba: Categoric.

Cei doi tineri spun că în străinătate lucrau până la 14 ore pe zi. Dar dorul de casă era și mai istovitor decât munca.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare a tinerilor fermieri din diaspora este deschisă până pe 5 iulie

Mircea Caba, fermier: Cel mai greu îi când îi lași pe părinți. Munca fizică nu ar fi o problemă, crescând la țară. Nu era ceva wow, atâta că psihicul te doboară acolo.
Ileana Caba, mama lui Mircea: De mic așa a crescut. Toți au crescut așa cu lucrul.
Vecină: Mă bucur pentru că el că poate să își facă treabă, să își facă proiect, poate să îl ajute statul. Și nu doar pe el, pe toți care vor să facă ceva.

Pentru a beneficia de acești bani, solicitanții trebuie să aibă sub 41 de ani și să fi lucrat măcar trei luni în domeniul agricol într-o fermă din altă țară europeană.

Cristian Buzlea, director AFIR Bihor: Este pentru prima oară când avem o alocare distinctă pentru tinerii fermieri care se întorc din străinătate. La nivelul județului Bihor am încheiat 4 contracte din cele 10 care s-au semnat, sau se vor semna în cursul acestei săptămâni la nivel național.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare a tinerilor fermieri din diaspora este deschisă până pe 5 iulie. În total sunt disponibile 20 de milioane de euro, iar banii sunt acordați în două tranșe: 75% din sumă la semnarea contractului de finanțare, iar diferența de 25% după implementarea planului de afaceri.

Reporter: Bogdan Băcilă / Operator: Constantin Gheorghiță

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri