VIDEO. Nor de cenuşă peste cartiere din Craiova. Locuitorii se plâng că totul e acoperit de funingine: „Asta e cenușă! Asta mâncăm!”

Data actualizării: Data publicării:
craiovean
Nor de cenuşă peste cartiere din Craiova. Foto: Captură video

Aerul din 3 cartiere din Craiova a fost irespirabil în ultimele zile din cauza poluării de la termocentrala din zonă. De la mașini și până la ferestre, toate erau acoperite de funingine. Complexul energetic a primit o amendă de 100 de mii de lei de la Garda de Mediu. Este a doua sancțiune numai în ultimele 4 luni.

Așa au arătat în ultimele 3 zile mai multe cartiere din Craiova și alte 2 localități din apropierea orașului. Era praf cât vedeai cu ochii. Oamenii care ieșeau din case abia dacă puteau respira. În zonă se află Termocentrala CET II, iar vântul puternic a împrăștiat cenușă pe o rază de 7 kilometri distanță.

-Asta e! Asta e cenușă! Asta mâncăm!
-Când ați măturat ultima dată?
-Ieri! Pe la 4, ieri! Dar nu se poate!

-Foarte greu. Nu putem să punem rufe la uscat că se face neagră. În fiecare zi trebuie să măturăm. Când e vânt ne intră în ochi pur și simplu cenușa. I-am tot atenționat pe cei de la termo dar... niciun rezultat.

-Se vede, când e senin, din partea cealaltă a orașului.
-Am văzut și pe mașini. Complicat! Trebuie să existe o soluție pentru oamenii din zonă. Asta e boală curată.

Locuitorii din zonă au făcut nenumărate sesizări la Garda de Mediu din decembrie până acum.

Gheorghe Călinoiu - comisar şef Garda de Mediu: Echipa de comisari care a verificat terenul, cât și amplasamentul a constatat că există surse de spulberări de cenușă cauzate de lipsa de etanșeitate a instalațiilor, a cazanelor, a canalelor de ardere a gazelor. A fost sancționat cu 100 de mii de lei, adică maxim, și notificată agentia de protecția a mediului sa găsească împreună un plan de conformare astfel încât să nu mai avem acest aspect de spulberări de cenușă.

Reprezentanţii termocentralei au transmis un punct de vedere printr-un comunicat:

"A fost înregistrat cod galben de vânt cu viteze care au depașit 65 km/h, rafalele spulberând pulberile sedimentabile din zona cazanelor de ardere, unde se lucrează la sistemul de etanșări și reparații canale gaze arse. {...}Anual sunt alocate sume pentru reparații în zonele în care se uzează etanșările existente și se impune înlocuirea acestora."

Termocentrala CET II din Craiova a mai primit o amendă în valoare de 100 de mii de lei anul trecut în octombrie, tot din cauza cenușei împrăștiate de vânt peste localități. Atunci a primit termen de 6 luni să remedieze problemele.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri