Trei bărbați din Constanța au găsit un vas getic plin cu monede romane

Data actualizării: Data publicării:
monede
Trei bărbați din Constanța au găsit un vas getic plin cu monede romane. FOTO: https://mycta.ro/

Trei bărbați au găsit un vas antic din ceramică, plin cu monede, la marginea localităţii constănţene Ciobăniţa, a transmis sâmbătă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa.

Poliţişti de la Secţia 9 Rurală Topraisar au fost sesizaţi, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că ar fi găsit, în extravilanul localităţii Ciobăniţa, un vas în care se află mai multe monede antice.

La faţa locului au mers poliţişti ai Serviciului Investigaţii Criminale, împreună cu arheologi de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Polițiștii au stabilit că trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 34 şi 46 de ani, făceau căutări cu detectoare de metale, în zona extravilanului localităţii Ciobăniţa, comuna Mereni. La un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice. Lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice şi metalice, precum şi o monedă similară celor din vas.

În urma examinării preliminare de la faţa locului a reieşit că vasul este de provenienţă getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de provenienţă romană (secolul al III-lea d.Hr.), scrie Agerpres.

Obiectele găsite au fost lăsate în custodia arheologilor Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Cei trei bărbaţi sunt deţinători de detectoare de metale, autorizaţi de IPJ Constanţa, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice şi nici în Repertoriul Arheologic Naţional.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri