Un grafic îngrijorător al răspândirii COVID-19 în România. Ar putea fi carantinată Vama Veche?

Data publicării:
Tineri danseaza pe plajă în Vama Veche
Tineri dansează pe plajă în Vama Veche Foto: Agerpres

Dacă într-o localitate apare un singur caz de COVID-19, probabil că pentru localitatea în sine nu este o mare problemă, dar imaginea de ansamblu la nivelul țării nu arată prea bine. La nivelul Centrului de comandă coordonat de Raed Arafat s-a făcut o astfel de analiză cu localitățile care au cel puțin un caz de COVID raportat în decurs de 14 zile, iar situația din ultima lună arată fără echivoc că virusul se răspândește în România.

grafic localitati
Evoluția de la 1 iunie a numărului localităților din România cu cel puțin un caz de covid-19 raportat la 14 zile a fost prezentată de Raed Arafat la Digi24 Foto: captură TV

Graficul începe cu data de 1 iunie, când erau 361 de astfel de localități, în timp ce la 17 iulie s-a ajuns la 885 de localități care au minimum câte un caz de COVID în ultimele 14 zile.

„Asta înseamnă că se răspândesc cazurile. Un caz nu e mare problemă. Nu spunem că această localitate are o mare problemă, dar faptul că numărul localităților este în creștere este un semnal și bineînțeles că aici se pot întâmpla, până descoperim un caz, că mai sunt și altele asimptomatice în jur, care pot răspândi virusul la alte persoane, dintre care o parte să devină simptomatici și să se afle despre ei”, a explicat vineri seara, la Digi24, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Întrebat unde se va ajunge în ritmul acesta, în care suntem foarte aproape să înregistrăm 900 de cazuri noi în 24 de ore, iar pentru august sunt prognozate chiar peste 1.000 de cazuri pe zi,  Raed Arafat spune că în mod clar, în unele zone, în care situația se poate agrava, se vor lua anumite măsuri locale, zonale, de restricție.

„Este posibil. (...) Oamenii nu trebuie să se teamă de măsuri, ei trebuie să ne ajute ca să nu se ajungă în situația în care să se ia măsuri. Cum ne ajută? Respectând măsurile minime care s-au cerut, de la mască la distanțare, la spălatul pe mâini, la dezinfectare. Dacă ei ne-ar ajuta cu acest lucru și ar respecta regulile, n-am mai ajunge la momentul în care s-ar putea să trebuiască să restricționăm niște activități pe zone limitate sau să începem să avem controale mult mai intense pe respectarea regulilor, să se aplice amenzi, sancțiuni. Nu doresc acest lucru, dar trebuie să găsim o soluție”, a punctat Raed Arafat.

Carantinarea localităților-focar, soluția de viitor

Dacă avem o localitate în care crește numărul de diagnostice pozitive, cum ar trebui rezolvată acolo situația? a fost întrebat Raed Arafat.

„Acolo se face o analiză pe zonă. Se ia procentul celor pozitivi la populația zonei respective, se ia răspândirea, se iau și alte criterii - complianța populației cu măsurile de protecție, mai multe chestii pe care le analizează în mod normal DSP-ul, Comitetul județean pentru situații de urgență și trebuie să le avizeze Institutul Național de Sănătate Publică până se emite ordinul de izolare a zonei sau de luare a unor măsuri în zonă. S-ar putea, la nivel local, să se ia măsuri mergând de la închiderea parcurilor la interdicția (circulației - n.r.) pe anumite zone și toate aceste aspecte care pot limita contactul și pot crește distanța. Orice poate să se întâmple, pe un plan zonal, inclusiv închiderea teraselor, pentru limitarea răspândirii”, a explicat Raed Arafat.

Poate fi băgată acea localitate în carantină, pot fi interzise accesul și ieșirea din localitate?

„Da! Și în condițiile noii legi se poate face o carantină zonală”, a spus Raed Arafat.

Este asta o soluție?

„În viitor, în loc să iei măsuri generalizate pe întreg teritoriul țării, cred că asta va fi soluția, cel puțin într-o fază în care boala nu este generalizată și apare pe alocuri și dacă acolo crește foarte mult, să iei măsura pe zona respectivă”, este de părere șeful DSU.

Ce se va întâmpla la Vama Veche?

Sunt însă și situații când astfel de analize și cifre ar fi inutile, iar exemplul este Vama Veche, unde nu poți să spui că ai un număr mare de diagnostice pozitive. „De fapt, la Vama Veche se întâmplă transmiterea, dar manifestarea bolii, după câteva zile, apare la om acasă, când ajunge la el acasă”, a punctat Raed Arafat.

Și în acest caz, cum trebuie procedat?

„Controale și respectarea regulilor, la acest moment”, a răspuns Raed Arafat. „Și asta se face, au început controale din ce în ce mai dese, astăzi exact acesta a fost scopul videoconferinței cu premierul: să se intensifice cât mai mult controalele pe respectarea regulamentelor care sunt impuse, pentru că asta este soluția, în final”, a dat asigurări Raed Arafat.

„Noi am zis-o de la început, vom conviețui cu acest virus, virusul nu va dispărea, viața normală în totalitate, cum a fost înaintea acestui virus, încă nu e posibilă și atunci este clar că noi va trebui să luăm măsuri, dacă vrem să ajungem să trăim viața cât mai aproape de normal, să luăm măsuri ca regulile să se respecte, având în vedere că în societate avem mulți care recomandă nerespectarea regulilor și atacă măsurile care sunt luate de autorități”, a adăugat secretarul de stat în MAI.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri