Case distruse în lanț de lucrările la canalizare. Localnică: „Vine casa pe noi. Noaptea au căzut bucăți din perete”

Data publicării:
crapatura
Case distruse în lanț de lucrările la canalizare. Foto: Digi24

Au vrut să extindă rețeaua de canalizare, dar au produs pagube în lanț. Se întâmplă într-o comună din județul Satu Mare, unde pereții mai multor case au început să se crape din senin. Oamenii sunt disperați și cer urgent ajutor de la autorități, mai ales că temperaturile în zonă se apropie noaptea de pragul de îngheț, iar crăpăturile au deja 2-3 centimetri lățime.

- Toate-s afectate, s-a blocat ușa de la intrare, geamul, nici nu pot să folosesc.

Această femeie trăia, până duminică, împreuna cu cei doi copii, în casa pe care și-a construit-o cu soțul ei, după mulți ani de muncă în străinătate. Acum, tavanul cade, pereții se surpă și nu se știe cine va plăti pentru toate aceste daune. Totul a început în urmă cu doar câteva zile, după ce muncitorii din zonă au săpat o groapă de canalizare.

Viorica Berbe - localnică: Vine casa pe noi. Noaptea la 12 au căzut bucăți din perete, copiii s-au speriat, au plâns, nu putem să dormim liniștiți.

Soluția provizorie pe care au găsit-o localnicii a fost aceea de a sprijini pereții casei cu popici metalici.

Aceeași stradă, câteva case mai sus, situația este aproape la fel de gravă.

Ana Mândruță - localnică: Am auzit o pocnitura, nu cutremur. Și văd că s-a crăpat aici asta și văd că deja începe aici să se deplaseze. Doamne Dumnezeule, zic, ce se întâmplă? Mi se duce casa? Toată noaptea ești ingrijorat, că nu știi ce se întâmplă.

Până acum, 5 case au fost afectate în urma lucrărilor de extindere a canalizării. Oamenii spun că apar fisuri tot mai mari de la o zi la alta.

-După ce au săpat apa, o lună de zile stăm cu tina în poartă. 4 metri a săpat.

-Sunt izvoare dedesubt. Noi am săpat și am acoperit din nou.

Autoritățile au mers la fața locului pentru a constata pagubele.

Radu Roca - prefectul județului Satu Mare: Orice ajutor pe care i-l pot da ca acele familii să aibă locuințele refăcute, iar în urma expertizei care va avea loc vom vedea și care a fost cauza alunecărilor.

Ioan Leitner - director companie de apă Satu Mare: Urmează să contactăm un expert pentru a opri fenomenului de alunecare. Lucrările s-au făcut în conformitate cu proiectul. Oamenii vor fi despăgubiți, constructorul este asigurat.

Până când va fi făcută o expertiză, oamenii sunt nevoiți să trăiască în case care se pot dărâma oricând.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri