Cum afectează șomajul tehnic zilele de concediu de odihnă

Data publicării:
tanar aflat in somaj
Foto: Guliver / Getty Images

Concediul de odihnă se diminuează proporțional, în funcție de perioada în care un angajat a fost în șomaj tehnic, a explicat Inspecția Muncii.

Precizările au fost făcute în contextul în care au existat interpretări diferite privind impactul perioadei de șomaj tehnic asupra zilelor de concediu de odihnă.

Chiar dacă în Codul muncii nu se prevede expres că durata concediului de odihnă se diminuează proporțional cu durata suspendării activității în urma șomajului tehnic, legislația muncii prevede că se consideră perioade de activitate prestată cele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.

"De aici se poate deduce că alte perioade în care nu se prestează activitate nu se consideră activitate prestată, ceea ce duce la diminuarea proporțională a duratei concediului de odihnă. Cu toate acestea, părțile pot conveni ca salariatul să beneficieze de întreaga durată a concediului de odihnă așa cum este prevăzut în contractul individual de muncă", a explicat Inspecția Muncii pentru avocatnet.ro.

Redactare Georgiana Marina

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri