Ministrul Agriculturii, despre decizia Egiptului de a refuza grâu românesc

Data actualizării: Data publicării:
achim irimescu

Ministrul Agriculturii a declarat, referitor la decizia Egiptului de a respinde o încărcătură de 63.000 de tone de grâu românescă, că grâul românesc este unul foarte bun calitativ și că analizele făcute grâului au fost interpretate greșit de egipteni.

Ministrul Agriculturii din România spune că au devenit obişnuite astfel de practici în rândul importatorilor care primesc oferte mai bune şi renunţă la contractele iniţiale, care au fost încheiate cu producătorii români. Ţara noastră exportă anual 1,5 milioane de tone de grâu în Egipt.

Se pare că ar fi vorba de o interpretare greşită, ca să spun aşa, a operatorilor din Egipt, în condiţiile în care au apărut oferte favorabile din partea altor operatori din lume, aplică o politică de exigenţă maximă. Noi putem verifica cu autorităţile, dar sunt operatori economici care aplică astfel de practici.  Eu am propus colegilor să discutăm cu Ambasada Egiptului, dar este greu să ne imaginăm că se poate face mai mult. Concluzia este că grâul nostru este foarte bun calitativ”, a spus ministrul Achim Irimescu. 

Cel mai mare importator de grâu din lume, Egiptul,a refuzat grâul românesc.  Reuters scrie că o încărcătură de 63.000 de tone a fost respinsă, înainte de a pleca din portul Constanţa.

Importatorii egipteni refuză grâul care ar putea conţine chiar şi cele mai mici urme de infestare cu cornul secarei, o ciupercă fitoparazitară care, consumată mult timp şi în cantităţi mari, poate provoca o intoxicație cronică gravă.

Politica promovată de Egipt alungă exportatorii care spun că este practic imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri