Prăpăd într-un judeţ din România. Culturi distruse de ploile acide

Data publicării:
frunze

După ce și-au văzut pomii distruși de omizi, locuitorii din sudul Doljului se confruntă acum cu o nouă problemă. Ploile acide le-au pârjolit viţa de vie și pomii. În Calafat, castanii, un simbol al orașului, și-au pierdut complet coroanele.

-Ploaie acidă, uitați gutuie, asta e gutuie?

-Ați mai avut problemele astea și în alți ani?

-Nu.

Printre frunzele uscate, nenea Sandu caută un bob de strugure neatins de ploaia acidă. Greu de găsit. Asemenea probleme nu a mai avut din 1993.

- Mai culegeți struguri anul ăsta?

Florin Sandu, localnic: Da, dar foarte puțini. Cultură slabă. Pai ce compot făceam de aici din boltă. Acuma? Pauză. 100 de borcane de făceam cu ei. Acuma, trebuie să cumpărăm să facem.

Și arborii au avut de suferit. Cei mai afectați au fost gutuii și tufele de liliac. Castanii arată și ei ca după incendiu. Specialiștii explică motivele care au dus la această situație. Episoadele de vreme caniculară alternate cu ploi sunt devastatoare.

Duiu Cârstea, specialist în agricultură: Mana și toate bolile care sunt la pomi, la vii, la orice se dezvoltă, lor le trebuie mai multe condiții ca să aibă mediu de dezvoltare (...) Au fost ploi multe, au fost, a fost caldura și s-au dezvoltat.

Pe lângă vreme, buruienile contribuie și ele la înrăutățirea situaţiei pe timp de secetă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri