Avertismentul FMI: Măsurile fiscale adoptate de Guvern nu vor aduce suficienți bani la buget

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-10-04 080004
Foto: captură video Digi24

Avertisment de la FMI. Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea nu va aduce suficienți bani la buget. Măsurile sunt oricum blocate la Curtea Constituțională, așa că nu au niciun efect deocamdată. Experții internaționali merg astăzi la Palatul Victoria, în ultima zi a misiunii lor în România.

Soluțiile de avarie găsite de Guvern nu i-au păcălit pe experţii Fondului Monetar Internaţional. Ei trag un semnal de alarmă că veniturile bugetare sunt prea mici în comparație cu tăierile pregătite de Executiv. Totodată, s-a ridicat și problema lipsei forței de muncă. Asta pentru că numărul mic de angajați nu poate susține sistemul public de pensii în viitorii ani. Doar în 2022, datele INS arătau că zece salariați susțin opt pensionari în România.

Dan Vîlceanu, deputat PNL: „Trebuie să fim atenți la eficiența cheltuielilor bugetare, adică să reducem cheltuielile bugetare, că unele măsuri din pachetul fiscal promovat de Guvern erau așteptate de mulți ani când vorbim de exceptarea plății unor impozite și taxe”.

Claudiu Năsui, deputat USR: „Ce ne spune FMI e că ei nu cred că partea de reduceri de cheltuieli se va înfăptui  sau partea aceea de eficientizare nu va duce la reduceri de cheltuieli și atunci se uită mai degrabă la partea de creștere de taxe ca o soluție pentru a rezolva problema deficitului”.

Nu e prima oară când Executivul are probleme cu gaura de la buget. Istoria ne arată că guvernanții apelează la aceeași rețetă pentru a păcăli, pe hârtie, lipsa banilor.

Andreea Ghiorghe, jurnalist Digi24: Acum că se amână măsurile fiscale gândite de guvern, fiind blocate la Curtea Constituțională, variantele la care ar putea recurge Executivul pentru a aduce totuși bani la bugetul de stat ar fi să nu mai plătească concediile medicale, să oprească unele proiecte de investiții și să nu mai dea bani către primării.

Ultima dată când s-a impus un acord cu această instuție s-au luat mai multe măsuri de austeritate, inclusiv reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor. Fără actualul pachet de măsuri fiscale, ministrul Finanțelor nu excludea să ajungem din nou la mâna FMI.

Partenerii noștri