Băncile din România au decis să nu majoreze comisioanele pentru operațiuni cu bani cash

Data actualizării: Data publicării:
bancnote scoase din portofel
ARB: Depunerea de numerar în conturile proprii este, în general, gratuită, în special la multifuncționalele băncilor. Foto: Getty Images

Băncile din România au decis să nu majoreze comisioanele aferente operațiunilor cu bani cash, a precizat luni Asociația Română a Băncilor (ARB).

„Asociația Română a Băncilor a informat Guvernul că băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar în contextul intrării în vigoare a legii care aduce modificări asupra plafoanelor de plăți și încasări cu numerar. Sistemul bancar susține creșterea incluziunii financiare în România, care în prezent este cea mai redusă în rândul statelor Uniunii Europene, de doar 69%”, se arată într-un comunicat al ARB.

Asociația Română a Băncilor arată că nu intervine în niciun fel în modalitatea în care băncile decid și aplică politica privind nivelul comisioanelor și că politica comercială a băncilor face obiectul analizei fiecărei instituții de credit și, în conformitate cu statutul său.

„Băncile înțeleg preocupările unei părți din populație și companii cu privire la criteriile stabilite prin legea adoptată de autorități și vin în întâmpinarea clienților cu produse și servicii. Astfel, depunerea de numerar în conturile proprii este, în general, gratuită, în special la multifuncționale. Plățile cu cardul la POS sunt fără comisioane pentru plătitori, la fel ca și plățile cu numerar în conturile prestatorilor prin intermediul multifuncționalelor (MFM)”, se mai arată în comunicatul ARB.

Asociația Română a Băncilor mai susține că „înțelege dezideratul autorităților europene privind creșterea încasărilor prin metode electronice de plată pentru a reduce evaziunea fiscală”.

„În tranzacțiile pe care le realizează în mod obișnuit, 4% dintre români utilizează numai cardul, 26% mai mult cardul, 34% numerarul și cardul în egală măsură, 23% mai mult numerar și 13% numai numerar”, precizează asociația băncilor din România, care citează datele cuprinse în cercetarea de piață „Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor” realizată în anul 2022 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

De asemenea, aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăți prin Internet/ Mobile banking, în creștere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plățile de această manieră în decembrie 2020, de 27%, mai arată ARB.

Partenerii noștri