BCE a redus dobânda cheie la 0,05%, un nou minim record

Data publicării:
Mario Draghi presedintele Bancii Centrale Europene BCE-AFP Mediafax Foto-DANIEL ROLAND

Tăierile de dobânzi au fost surprinzătoare, căci economiştii se aşteptau doar la anunţarea unor infuzii de bani în economie. Şi în aceasta privinţă, Mario Draghi a confirmat aşteptările, dar fără detalii. BCE va porni un program de achiziţii de obligaţiuni şi titluri garantate cu active. 

„Aceste decizii se vor adăuga la gama de măsuri de politică monetară adoptate în ultimele luni. În mod special, vor sprijini perspectivele oferite prin dobânda cheie a BCE şi reflectă faptul că există diferenţe mari şi în creştere între politicile monetare ale economiilor avansate", a declarat Mario Draghi, preşedintele BCE. 

Cât, cum şi precis ce va cumpara abia urmează să fie stabilit. Sursele Reuters din BCE au anunţat că ar fi vorba de un program de 500 de miliarde de euro.

Din semnalul dat, este clar că BCE va da bani la schimb pentru titluri de valoare care au garanţii solide şi astfel nu există riscul de a strânge la bancă tot gunoiul din sistemul financiar european, prin achiziţii discreţionare, care se pot dovedi a fi de fapt toxice, cel mai probabil, pentru calitatea titlurilor cumparate a insistat Germania.

Programul european nu este totuşi o relaxare cantitativă aşa cum s-a facut în America, unde Trezoreria a bagat în viteză maximă tiparniţa de bani.

Intenţia BCE nu este de a inunda pieţele financiare cu bani, ci de a face tot posibilul ca ei să ajungă în economie. Dorinţa este ca aceşti bani să ajungă mai ales către sectorul intreprinderilor mici şi mijlocii din zona euro, cele care angajeaza 70% din forţa de muncă prezentă în uniunea monetară. Dacă aceste firme ajung bine finanţate, atunci şi angajaţii lor au alte perspective şi vor consuma mai mult.

Decizia BCE de a mai umbla o dată la dobânzi a fost surprinzatoare dar ea reprezinta şi un semnal puternic. Banca transmite mesajul că euro înca este instrument de politică monetară şi prin slăbirea lui se pot reface echilibrele.  

Euro a coborât la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar după ce BCE a luat noi măsuri de stimulare 

Euro a coborât la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni faţă de dolar, iar acţiunile europene au atins maximul ultimelor două luni, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânzile şi a anunţat achiziţii de obligaţiuni pentru stimulare economică, luând prin suprindere analiştii.

Doar şase din 57 de analişti intervievaţi de Bloomberg au anticipat corect reducerea dobânzii cheie cu 0,1 puncte procentuale. Ceilalţi au estimat că dobânda va fi menţinută la nivelul de 0,15%, relatează Bloomberg.

  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri