Ghinea despre ”lista neagră” a firmelor: Există voinţă politică, dar tehnic, e complicat

Data actualizării: Data publicării:
cristian ghinea
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea. Foto: gov.ro

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, luni, la Alba Iulia, că iniţiativa privind înfiinţarea unei ”liste negre” cu firmele care au prejudiciat statul care să nu mai aibă dreptul să participe la licitaţii publice este în lucru şi va fi transformată într-un ”text legal” care va fi introdus în Guvern în două săptămâni.

cristian ghinea_gov

Întrebat luni, la Alba Iulia, dacă se va materializa iniţiativa privind infiinţarea unei ”liste negre” care să conţină firmele care au prejudiciat statul, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a declarat că există ”voinţa politică”, dar că tehnic este complicat.

”Deci practic există voinţă politică dar tehnic vorbind este foarte complicat mai ales că avem o nouă legislaţie a achiziţiilor publice care transpune o directivă. Directiva aceasta este complicat de transpus în multe alte ţări europene. Sunt ţări europene, chiar mari, chiar din jurul nostru, care încă nu şi-au adoptat legislaţia de transpunere chiar dacă a trecut dead-line-ul. De ce? Pentru că se aduc foarte multe modificări în sistemului achiziţiilor publice. În contextul acesta avem voinţă politică doar că este foarte mult de lucru la ANAP (Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice n.r.) pe legislaţia secundară şi terţiară şi acolo în legislaţia secundară şi terţiară se găseşte locul acestei liste”, a declarat Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene a mai explicat că această ”listă” trebuie concepută în aşa fel încât să nu încalce legislaţia privind concurenţa.

”Sunt convins că se poate. Este controversat în sensul în care se ridică problema limitării liberei concurenţe dar întotdeauna ai această problemă atunci când vrei să preîntâmpini nişte probleme. Vine omul care se ocupă de concurenţă şi spune stai puţin că tu limitezi concurenţa şi răspunsul este: da chiar asta vreau să fac pentru că nu trebuie să laşi concurenţa absolut liberă în care unul care a fraudat este egal cu unul care nu a fraudat” a spus Ghinea.

Cristian Ghinea a adăugat că ANAP lucrează în acest moment la găsirea soluţiilor legale pentru ca firmele care au prejudiciat statul să fie incluse pe o astfel de listă şi să nu mai aibă dreptul de a participa la licitaţii publice, adăugând că un ”text legal” va fi introdus în Guvern în două săptămâni.

Problema este cine defineşte exact frauda şi atunci un rol foarte important îl are Autoritatea de Achiziţii Publice. Şi am o promisiune de la preşedintele Puşcaş al ANAP că vom veni cu un text legal, cu un draft în Guvern în următoarele două săptămâni”, a declarat Ghinea.

În data de 21 august, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, declara, la Digi 24, că în Guvern se analizează posibilitatea introducerii unei "liste negre" a firmelor care au prejudiciat statul şi care nu ar mai avea dreptul să participe la licitaţii publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri