Construcţiile, greu de urnit. Fabricile de ciment aşteaptă proiectele de infrastructură

Data publicării:
CONSTRUCTII-MEDIAFAX-3

Construcția de clădiri noi a scăzut cu 16 la sută în prima parte a anului, o diminuare îngrijorătoare pentru industrie. De la balconul unei clădiri de birouri din nordul Capitalei, priveliștea șantierelor de construcții ar putea contrazice statisticile.

„În acest colț de București lucrurile se mișcă. Sunt, numai la o scurtă numărătoare, cinci investiții mari: clădiri de birouri, un mall. Dar este o imagine falsă pentru că imaginea asta nu o vedem nici în celelalte colțuri din București, nici în țară”, explică Gabriel Ristoiu, manager de vânzări al unei companii producătoare de ciment.

Prăbușirea acestui sector se vede și se simte însă foarte clar în cea mai mare fabrica de ciment din România. Este mai ales dacă se face comparație cu 2008, anul în care creșterea economică s-a bazat pe sectorul construcțiilor.

„În 2008 nu exista niciun sac aici, în stoc, la fiecare 11 minute pleca un camion încărcat direct de pe linia de fabricație. Cimentul era încă cald atunci când ajungea în sac”, povestește Emil Raicov, drector al unei fabrici de ciment.

Emil Raicov lucrează în fabrica din Câmpulung de 20 de ani. Degeaba au transformat-o elvețienii dintr-un nor de praf într-o famacie, însă, dacă în România nu se fac autostrăzi, poduri sau aeroporturi...

„Din păcate, după investiția de 270 de milioane de euro, astăzi nu o putem folosi la întreaga capacitate. Fără infrastructură, adevărații investitori cu interese mari în industria adevărată nu vor veni”, spune Emil Raicov, director fabrică de ciment.

Cu cimentul produs aici s-ar putea construi o clădire de 40 de etaje, la fiecare două săptămâni. Speranța producătorilor stă în construcțiile de mici dimensiuni și în renovări.

„Practic, simulăm ce se întâmplă în teren. Se folosesc și în domeniul prefabricatelor, și în domeniul construcțiilor obișnuite”, explică Andreea Necula, manager de calitate la fabrica de ciment.

În România sunt doar șapte fabrici de ciment. Pentru o simplă comparaţie, din care reiese că aici soluţiile se lasă aşteptate, poate fi dat exemplul Chinei, țara cu cea mai puternică dezvoltare a construcțiilor din lume. Aici sunt nu mai puţin de 2.000 de astfel de fabrici, iar consumul de ciment este de aproape 300 de ori mai mare decât cel înregistrat în România.

Deşi ar trebui să reprezinte unul din motoarele economiei, construcţiile sunt în picaj în România. Volumul construcţiilor a scăzut cu 7 la sută în prima jumătate a anului, indică Institutul Naţional de Statistică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri