De ce este Marea Roșie atât de importantă? Este locul care amenință toată economia globală

Data publicării:
YzgwMWYyZDlmNzYwYWQ0MDEyMGEyMWQzNjc2ODc0ZA==.thumb
Sursa foto: Profimedia Images

Tensiunea crește în Marea Roșie. Înmulțirea atacurilor rebelilor Houthi asupra navelor comerciale și a loviturilor Statelor Unite și Marii Britanii împotriva țintelor militare Houthi din Yemen sporește posibilitatea apariției unei crize care ar amenința redresarea economiei globale. Într-un astfel de scenariu, Europa ar avea cel mai mult de suferit.

De ce este Marea Roșie atât de importantă? Marea Roșie este cea mai importantă cale navigabilă care leagă Europa de Orientul Mijlociu și Asia. Face legătura între Marea Mediterană, prin Canalul Suez, și Oceanul Indian. La capătul său sudic se află Bab el Mandeb, o strâmtoare îngustă de doar 29 de kilometri, între Djibouti și Yemen, pe care rebelii Houthi din Yemen o vizează.

Aproape 15% din comerțul maritim global trece prin Marea Roșie, inclusiv 8% din comerțul cu cereale, 12% din petrolul transportat pe mare și 8% din gazele naturale lichefiate. De fapt, 40% din comerțul dintre Europa și Asia trece în mod normal prin această zonă, inclusiv o cantitate uriașă de motorină pentru Europa dependentă de importuri. 

Citește mai departe pe Digi Economic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri