Depozitele bancare, neprofitabile pe termen scurt. Cea mai mare dobândă abia atinge 5%

Data publicării:
femeie cu bani in mana - captura digi24

În ultimele 12 luni băncile au redus din costul creditelor, dar pentru a rămâne pe plus, au fost nevoite să reducă şi dobânzile acordate celor care economisesc.

Ca un depozit să vă aducă şi profit, fiţi atenţi la dobânzi, dar şi la comisioane şi nu va lăsaţi impresionaţi de reclame. Aţi putea ajunge în situaţia ca la sfârşitul perioadei de economisire să retrageţi mai puţini bani decât aţi depus.

Cele mai bune zece dobânzi standard la depozitele în lei, pentru un an, variază în prezent între 4,25% şi 5% pe an, în timp ce în urmă cu un 12 luni variau între 5,9% şi 6,75% pe an.

„A devenit mai puţin atractiv pentru populaţie să economiseasă, odată ce au scăzut dobânzile. Oamenii trebuie sfătuiţi să economisească pe perioade lungi. Aceasta este opţiunea când vezi că dobânzile scad. Dacă pui banii deoparte pe termene mai lungi primeşti dobânzi mai mari”, a spus Andrew Gerber, director managementul produselor retail BCR.

„Niciodată nu sunt, dar nu avem ce să facem. La bancă sunt în siguranţă, aşa considerăm noi”, a spus unul dintre români.

Multe bănci au coborât însă dobânzile la depozitele în lei, pe termen scurt, sub palierul de 3% pe an, ceea ce le face neprofitabile.

De exemplu, dacă economisiţi 3.000 de lei, timp de trei luni, iar dobânda este mai mică de 3%, veţi da dumneavostră bani băncii. La dobânda foarte mică se adaugă şi cheltuielile de administrare a contului curent şi comisionul de retragere numerar de la ghişeu. Clientul se va alege cu 2.995 de lei din cei 3.000 de lei depuşi.

Pentru a evita plata comisioanelor, e mai bine să faceţi depozite la banca la care sunteţi deja client şi la care aveţi un cont curent şi un card de debit ataşat.

Cu frica zilei de mâine, românii pun deoparte, în medie, în fiecare lună 40 de euro, adică 179 de lei.

„Pentru o casă, ca să pot să îmi iau o casă şi pentru copii să îi pot ţine la şcoală”, a spus unul dintre clienții unei bănci.

Doar sârbii economisesc mai puţin decât românii, 36 de euro pe lună. Cea mai mare suma este depusă în bănci de austrieci, 181 de euro pe lună.

Românii au economii de 36 de miliarde de euro în instituţiile bancare, cu aproape 5% mai mult faţă de începutul anului 2013.

Cele mai mari dobânzi la depozite în lei

ianuarie 2013

ATE Bank 6,75%

Banca Transilvania 6,5%

Alpha Bank 6,5%

Carpatica 6,25%

Garanti 5,9%

ianuarie 2014

Carpatica 5%

Banca Feroviară 4,8%

BRD 4,65%

Raiffeisen 4,25%

Intesa Sanpaolo 4,25

Cele mai mici dobânzi pe termen de 3 luni

Raiffeisen Bank: 2,8% pe an

BCR: 2,95% pe an

UniCredit Ţiriac Bank: 3,7% pe an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri