Banii în mișcare. Cele mai frecvente greșeli ale românilor când încheie polițe RCA

Data publicării:
asigurare masina
Foto: Guliver/GettyImages

După o introducere generală în industria asigurărilor, să vorbim despre soluțiile de protecție dedicate persoanelor fizice. În episodul de astăzi vorbim despre asigurările auto.

Înainte de a alege polița de asigurare potrivită, trebuie să știi că binecunoscuta „poliță RCA”  este, practic, o asigurare obligatorie de răspundere civilă, așa cum îi spune și numele, adică o asigurare care acoperă răspunderea ta pentru prejudiciile pe care le produci din vina ta altor persoane prin intermediul vehiculului  menționat în poliță.

Pe de altă parte, CASCO este un produs facultativ, care te protejează pentru daunele produse propriului vehicul de tine, de alții sau de fenomene naturale ori din alte cauze.

Răspunderea civilă auto

Dacă eșți vinovat pentru producerea unui accident auto, compania de asigurare la care ai încheiat polița RCA va plăti în locul tău despăgubiri pentru daunele materiale și/sau pentru decesul ori vătămările corporale suferite de alte persoane urmare a acelui accident.

Atunci când îți faci o poliță RCA trebuie să fii atent la următoarele aspecte:

-  acoperirea teritorială:  polița este valabilă în mod obligatoriu pe teritoriul României, UE, dar și în Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția. Unele companii pot oferi  acoperire în baza aceleiași polițe și pentru alte state în afară celor menționate, cum ar fi Modova, Turcia, Ucraina, Macedonia etc.;  

- de asemenea, serviciile suplimentare de asigurare sunt importante, precum este  decontarea directă.

Cele mai des întâlnite greșeli ale românilor cu referire la polița RCA este că preferă să meargă pe varianta cât mai ieftină.  De asemenea, unul din trei români semnează polița RCA pentru mai puțin de un trimestru. Astfel, nu doar că ajungi să plăteșți mai mult, dar crește riscul de a uita reînnoirea poliței, ceea ce atrage amenzi usturătoare.

Asigurarea CASCO

În ceea ce privește asigurarea CASCO, aceasta vă oferă acoperire pentru daunele produse propriului vehicul, iar decizia de încheiere este la latitudinea proprietarului vehicului.

Principalele riscuri acoperite de polița  CASCO sunt:

- avarii produse de accidente, fie că vorbim despre cele rutiere, incendii, explozii sau  fenomene naturale;

- furtul total al mașinii sau numai al unor părți componente;

- vandalism.

De asemenea, mulți asigurători oferă asistență rutieră în caz de accident, adică suni la un număr de telefon și soliciți tractare în cazul în care mașînă ta este nedeplasabilă.

Înainte de încheierea oricărei asigurări, distribuitorul este obligat prin lege să îți pună la dispoziție un document standardizat numit PID, care vine de la englezescul Product Information Document și conține principalele caracteristici ale poliței, precum denumirea asiguratorului, evenimentele asigurate sau care nu sunt asigurate, teritorialitatea, adică unde are acoperire produsul, anumite restricții, cum se fac plățile și condițiile de valabilitate a contractului.

De ce în România sunt atât de multe accidente rutiere

Uneori te gândeșți că nu ti se pot întâmpla aceste evenimente nefericite. Din păcate, cifrele din realitate ne arată că accidentele rutiere sunt foarte dese în România. 

România stă cel mai prost din Uniunea Europeană din perspectiva dimensiunii rețelei de autostrăzi raportate la suprafața și nivelul populației. În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, autostrăzile desenează o pânză deasă de păianjen, în timp ce noi nu avem decât câteva furnici rătăcite. În aceste condiții, nu este deloc de mirare că avem cele mai multe accidente rutiere din Europa la 1000 de locuitori. Practic, doar în 2019 în România s-au înregistrat 31.146 accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în urma cărora a rezultat un număr de 41.533 persoane accidentate.

Ce trebuie să faci în cazul unei daune

La final, haideți să vedem ce trebuie să faci în cazul unei daune.

În cazul poliței CASCO,  trebuie să vă adresați companiei dvs de asigurare în vederea avizării daunei și  deschiderii dosarului.

În cazul poliței RCA , dacă ești persoana păgubită, trebuie să te adresezi asiguratorului celui care este vinovat de accident în vederea avizării daunei și deschiderii dosarului de daună. Dar dacă polița dvs RCA are inclusă și clauză de decontare directă, te poți adresa în acest caz direct asigurătorului tău de RCA.

Pentru deschiderea dosarului de daună RCA sau CASCO, trebuie să prezinți asigurătorului următoarele documente: buletinul și permisul conducătorului auto, certificatul de înmatriculare, polița de asigurare și constatarea amiabilă de accident sau, după caz, procesul-verbal de la poliție.  Desigur, toate acestea împreună cu vehiculul avariat și fotografii de la locul accidentului, dacă s-au făcut.

Partenerii noștri