BNR spune că inflația va coborî la 7% până la finalul anului. Nu înseamnă că și prețurile vor scădea

Data publicării:
infaltai reprezentata prin cos de alimente peste bani
BNR spune că inflația va coborî la 7% până la finalul anului. Nu înseamnă că și prețurile vor scădea. FOTO: Getty Images

Inflația va coborî până la finalul anului la un nivel de 7%, și la 4,2% în 2024, a anunțat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Asta nu înseamnă că prețurile scad, ci doar că ele vor crește mai lent. 

Noua prognoză este mult mai bună față de cea din decembrie 2022, când instituția estima o inflație de 11,2% pentru sfârșitul acestui an.

La această evoluție a contribuit prelungirea schemei de plafonare și compensare la gaze și energie electrică.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui prețurilor de consum din România e semnificat revizuită în jos până în trimestrul 3 din 2024, în august, ca urmare a includerii în analiză a parametrilor noii scheme de plafonare a prețurilor la energie și gaze, dar și al efectului de temperare a excesului de cerere și acomodare cu noile condiții prin măsurile de politică monetară și fiscală.

La anul, o inflație de 4,2% spun eu e în afara țintei, dar e rezonabilă dacă ne uităm la contextul geopolitic. Avem multe componente pe care nu le stăpânim, nu știm cum va evolua războiul din Ucraina, cum vor evolua prețurile la energie."
 

Partenerii noștri