Inflația din Marea Britanie a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani

Data publicării:
facturi mari la energie o femeie cu mana pe cap
Cel mai mult s-a scumpit energia, ducând la facturi-record pentru britanici. Foto: Profimedia

Inflația din Marea Britanie a crescut la 9% în aprilie, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, în condițiile în care prețul gazului și cel al electricității au împins facturile la energie la niveluri record, relatează The Guardian.

Creșterea prețurilor alimentelor și transportului a contribuit, de asemenea, la creșterea inflației, adâncind o criză care afectează deja milioane de familii britanice cu venituri mici și medii.

Patronatele spun că toate sectoarele industriei și comerțului suferă de pe urma creșterii abrupte a costurilor energiei și combustibilului. Multe companii se confruntă cu un șoc similar celui generat de pandemia COVID, dar acun nu mai beneficiază de același nivel de sprijin guvernamental.

Oficiul Național de Statistică a anunțat miercuri că creșterea cu 54% a prețului energiei în aprilie, față de aceeași perioadă a anului trecut, a fost principalul motiv pentru creșterea indicelui prețurilor de consum de la 7% în martie la 9%. Prețul mediu la benzină și motorină a crescut de asemenea cu 30% față de aprilie 2021.

Finalul schemei de TVA redus pentru sectorul HoReCa a dus de asemenea la o creștere a prețurilor în restaurante și hoteluri.

În plus, scăderea abruptă a valorii lirei sterline pe piețele valutare a generat și mai multă presiune asupra companiilor, prin creșterea costului importurilor. Lira sterlină a scăzut de luna trecută, de la peste 1,30 dolari SUA pentru o liră, la 1,24 dolari.

Partenerii noștri