Microsoft ar putea investi 10 miliarde de dolari în compania care deține programul de inteligență artificială ChatGPT

Data publicării:
ChatGPT
Foto: Profimedia Images

Microsoft este în discuții pentru a investi 10 miliarde de dolari în OpenAI, compania deținătoare a software-ului de inteligență artificială ChatGPT, ca parte a finanțării care va duce la o evaluare a firmei de 29 de miliarde de dolari, relatează publicația Semafor, ce citează persoane familiare cu această mișcare, conform Reuters.

Informația subliniază interesul tot mai mare în compania dezvoltatoare de inteligență artificială, al cărui chatbot a impresionat amatorii și experții din industrie cu abilitatea sa de a produce haiku, de a corecta cod de programare și de a răspunde la întrebări în vreme ce imită discursul uman.

Finanțarea ar putea include și alte firme cu capital de risc iar documente trimise la potențiali investitori ce subliniază termenii săi indică un acord proiectat pentru sfârșitul lui 2022, potrivit sursei citate.

Microsoft a refuzat să comenteze, în vreme ce OpenAI nu a răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.

Gigantul software a investit în 2019 un miliard de dolari în OpenAI, fondat de Elon Musk și Sam Altman. Departamentul de servicii cloud al Microsoft furnizează puterea de calcul necesară pentru firma de AI.

Microsoft a dezvăluit anul trecut planuri pentru integrarea unui program de generare a imaginilor din OpenAI în motorul său de căutare Bing. O relatare recentă a publicației Information arăta planuri similare care erau în curs de derulare pentru ChatGPT, în vreme ce Microsoft caută să concureze cu liderul de pe piață, Google Search.

Potrivit Semafor, Microsoft va primi de asemenea 75% din profiturile OpenAI până își recuperează investiția inițială.

După atingerea acelui prag, Microsoft ar avea o participație de 49% din OpenAI, iar alți investitori ar lua alți 49%, în vreme ce părintele nonprofit al OpenAI ar primi 2%, potrivit Semafor.

Reuters relata luna trecută despre o propunere recentă a OpenAI către investitori, spunând că organizația se așteaptă la venituri de 200 de milioane de dolari anul viitor și 1 miliard de dolari până în 2024.

OpenAI taxează dezvoltatorii ce obțin licență pentru tehnologia sa cu aproximativ un penny, sau puțin peste, pentru a genera 20.000 de cuvinte de text și aproape doi cenți pentru a creea o imagine dintr-o comandă scrisă.

Compania cheltuie aproape câțiva cenți pe puterea de calcul de fiecare dată când cineva folosește chatbot-ul său, a declarat recent Altman într-un mesaj pe Twitter care a provocat temeri în privința cheltuielilor mari făcute de OpenAI.

Wall Street Journal relata săptămâna trecută că OpenAI este în discuții pentru a vinde acțiunile existente la o evaluare de aproximativ 29 de miliarde de dolari, într-o ofertă de achiziție care ar atrage investiții de cel puțin 300 de milioane de dolari.

Partenerii noștri