Soluțiile României pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc: Marea Neagră și culoarul interbalcanic prin Turcia-Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
platforma petroliera in marea neagea
Ministrul Virgil Popescu spune că în cursul lunii iulie vom avea practic primele gaze din Marea Neagră, într-o exploatare nouă. Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

România face eforturi ca să scape de dependența de gazul rusesc, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta susține că țara noastră a găsit deja două rute de transport de gaze prin Turcia-Bulgaria și Marea Neagră.

Ministrul a subliniat că începând cu a doua jumătate a acestui an, primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în sistemul naţional de transport. 

"Acum e primăvară, e frumos, vin concediile, dar după concedii începe să se schimbe vremea, o să se răcească și avem nevoie să dăm drumul la centrală. Trebuie să ne asigurăm că depozitele au minimum 80%

Comisia Europeană lucrează la un act normativ, anul acesta 80% minimum, de la anul viitor, toate statele membre care dețin depozite de gaze - 90% minimum - și asta trebuie să fie prioritate zero pentru noi.

Începând cu sfârșitul anului trecut, România are un prim culoar de transport, interbalcanic, de a putea aduce gaze prin Turcia, Bulgaria, România. În Turcia putem aduce gaze LNG în porturile turcești și veni în România. De asemenea, putem aduce gazul din Azerbaidjan prin conducta TANAP și sistemul turcesc. Asta este o rută de aprovizionare.

Sperăm ca acel interconector între Grecia și Bulgaria să fie finalizat în această vară, toamnă, în așa fel încât să putem avea încă un coridor, vertical, care poate aduce gaze din terminalele LNG din Grecia sau gazul azer din TANAP, apoi în TAP, pe la Giurgiu - Ruse, în România.

Deci în acest moment avem culoare de aprovizionare.

Din start (n.r., dependența de gazul rusesc) va fi mai mică anul acesta, pentru că, începând cu a doua jumătate a anului, primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport, vorbim de perimetrul celor de la Black Sea Oil & Gas, le-am făcut recepția lucrărilor în urmă cu 2-3 săptămâni, se pregătesc să introducă gazele în sistemul național de transport, vorbim de circa 1 miliard de metri cubi anual.

În cursul lunii iulie vom avea practic primele gaze din Marea Neagră, într-o exploatare nouă. Deci vom avea o reducere a dependenței mai mare de gaz rusesc numai din producția internă.

Dacă vorbim de astăzi, de mâine, de perioada de primăvară, vară, chiar și toamnă, producem mai mult decât consumăm. În momentul de față producem mai mult decât consumăm și surplusul este introdus în depozit.

Dar la iarnă va trebui să importăm. Noi ne propunem să reducem cât mai mult dependența de gazul rusesc", a declarat Virgil Popescu, la TVR.

Partenerii noștri
Playtech
VIDEO Cel mai înspăimântător aeroport internațional din lume, transformat acum într-un...
Digi FM
Sharon Stone, o mamă fericită. De sărbători, alături de cei trei copii ai ei, într-un înduioșător portret de...
Pro FM
Debbie, fosta soție a lui Michael Jackson, apariție rară. Ce spunea Paris Jackson despre relația cu mama ei
Film Now
Ce s-a întâmplat cu adevărat pe platourile filmelor „Jocurile Foamei”. Scena pe care Jennifer Lawrence o...
Adevarul
Președintele unei insule care stă pe aur și cupru are o propunere pentru Donald Trump: „Este disponibilă...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii dă vestea așteptată de toți pensionarii, de Paște: „Avem bani pentru creșteri”
Digi FM
Robbie Williams dezvăluie că selfie-urile cu fanii îi provoacă disconfort și atacuri de panică. Explicațiile...
Digi World
Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar...
Digi Animal World
Un animal misterios le dă fiori oamenilor din Colorado: „Ar putea fi un Chupacabra?”. Imaginile sunt virale
Film Now
Despărțire la Hollywood. Două dintre cele mai în vogă vedete și-au spus adio după doar doi ani de relație
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...