SUA interzice companiei Nvidia să exporte microcipuri de înaltă tehnologie Chinei

Data actualizării: Data publicării:
nvidia
Nvidia nu mai poate exporta două tipuri de cipuri de înaltă tehnologie folosite pentru inteligența artificială în China. Foto: Profimedia Images

Proiectantul de microcipuri Nvidia a transmis miercuri că oficiali ai SUA i-au spus să înceteze exportul a două tipuri de cipuri de înaltă tehnologie folosite pentru inteligența artificială în China. Mișcarea ar putea dăuna abilității firmelor chineze să efectueze operațiuni avansate precum recunoașterea imaginilor prin inteligență artificială și de asemenea ar putea afecta afacerile Nvidia din China, transmite Reuters.

Acțiunile Nvidia au scăzut cu 6,6% la câteva ore după. Compania a transmis că interdicția, care afectează cipurile A100 și H100 proiectate să accelereze operațiunile de învățare automată ale algoritmilor, ar putea afecta și finalizarea dezvoltării H100, cipul vârf de gamă anunțat de Nvidia anul acesta.

Acțiunile rivalului Nvidia, AMD, au scăzut cu 3,7% la câteva ore după. Un purtător de cuvânt al AMD a declarat pentru Reuters că a primit noi cerințe de licențiere care vor opri cipurile cu inteligență artificială MI250 de la exportul către China, însă consideră că cipurile sale MI100 nu vor fi afectate. AMD a spus că nu crede că noile reglementări vor avea un impact material asupra afacerilor sale.

Nvidia spune că oficialii americani i-au comunicat că noua regulă „va adresa riscul ca produsele vizate să fie folosite în sau redirecționate către «utilizare finală militară» sau «utilizator final militar» în China”.

Solicitat să comenteze informația, Departamentul SUA pentru Comerț nu dezvăluie ce criteriu nou a înaintat pentru cipurile cu inteligență artificială care nu mai pot fi livrate Chinei, însă a spus că revizuiește politicile și practicile legate de China pentru „a ține tehnologiile avansate departe de mâinile greșite”.

„Deși nu suntem în poziția de a prezenta anumite schimbări politice la această vreme, avem o abordare comprehensivă în implementarea acțiunilor suplimentare necesare legate de tehnologii, utilizarea finală și de utilizatorii finali pentru a proteja securitatea națională a SUA și interesele politicilor externe”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Anunțul semnalează o escaladare majoră a atacului SUA asupra capabilităților tehnologice chineze, în contextul în care tensiunile se acumulează privind soarta Taiwanului, unde sunt produse microcipurile pentru Nvidia și pentru aproape toate celelalte companii importante de microcipuri.

Fără cipurile americane de la companii precum Nvidia și AMD, companiile chineze nu vor putea efectua eficient, din punct de vedere al costului, operațiunile avansate de calcul folosite la recunoașterea imagistică și vocală, printre multe alte operațiuni.

Recunoașterea imagistică și procesarea limbajului natural sunt comune în aplicațiile livrate consumatorilor, precum telefoanele care pot răspunde la întrebări și pot eticheta fotografii în care apar fețele oamenilor. Acestea au de asemenea utilizări militare precum scanarea imaginilor satelitare pentru a găsi arme sau baze și filtrarea comunicațiilor digitale în scopul adunării informațiilor.

Nvidia a spus că a prevăzut vânzări de 400 de milioane de dolari pentru cipurile afectate, în acest semestru în China, bani care ar putea fi pierduți dacă firmele chinezești decid să nu cumpere produse alternative de la Nvidia. Compania mai precizează că plănuiește să aplice pentru excepții de la regulă însă „nu are asigurări” că oficialii SUA le vor acorda.

Stacy Rasgon, analist financiar pentru Bernstein, a spus că informația semnalează că aproape 10% din vânzările Nvidia pentru centrele de date, pe care investitorii le-au urmărit îndeaproape în ultimii ani, veneau din China iar această lovitură la vânzări probabil va fi „gestionabilă” pentru Nvidia.

Interdicția asupra microcipurilor vine după ce săptămâna trecută Nvidia a previzionat o scădere abruptă a veniturilor pentru actualul semestru, pe fondul unei industrii de gaming slăbite. Nvidia spune că se așteaptă la vânzări de 5,9 miliarde de dolari în al treilea semestru, cu 17% mai puțin față de aceeași perioadă de anul trecut.

Partenerii noștri