UE ar putea interzice exportul mașinilor de peste 50.000 de euro în Rusia

Data publicării:
bmw
Foto: Gulliver/Getty Images

Uniunea Europeană discută interzicerea exporturilor de automobile de peste 50.000 de euro în Rusia în cadrul celui mai recent pachet de sancțiuni, informează Bloomberg, care citează doi diplomați aflați la curent cu discuțiile.

Sancțiunea propusă, care ar putea fi aprobată în cursul zilei de luni și care ar putea suferi modificări, s-ar aplica mai multor modele produse de constructori europeni precum BMW, Audi, Mercedes-Benz, Ferrari, Lamborghini sau Porsche. Sancțiunea UE s-ar aplica și asupra ambarcațiunilor și avioanelor, dar și motocicletelor de peste 5.000 de euro.

Numeroși constructori europeni și-au suspendat deja, în mod voluntar, vânzările în Rusia. Noua restricție ar urma să facă parte dintr-un al patrulea pachet de sancțiuni impus de Uniunea Europeană de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Sancțiunea privind mașinile de lux are mai degrabă o însemnătate simbolică decât economică: piața din Rusia reprezintă aproximativ 2% din vânzările globale pentru mărcile de lux europene, iar cererea mare din alte zone ar putea compensa scădere exporturilor către Rusia, arată Bloomberg.

Mercedes-Benz, BMW, Porsche și Volkswagen AG, compania-mamă a brandului Audi, au suspendat deja livrările către Rusia la începutul lunii martie.

 

 

Partenerii noștri