Sari la conținut

Dilema chinezească: concedieri sau faliment?

În China s-a răspândit teama că unele bănci ar putea da faliment. Industria cărbunelui, a cimentului, metalurgia şi siderurgia au de returnat credite de peste o mie cinci sute de miliarde de dolari. Suma arată greşelile din trecutul Chinei, umflarea industriei pe credit, dar şi dilema viitorului.

Ca să înceapă restrângerea industriilor, Beijingul vrea întâi să rezolve problema datoriilor, dar nu ştie cum.

Oficialii nu au găsit niciun mecanism pentru returnarea creditelor. Iar dacă, spre exemplu, din creditele date industriei oţelului şi cărbunelui 20% vor avea în acest an restanţe de peste trei luni la plată, atunci creditele neperformante din sistemul bancar ar creşte cu 50%. Asta după ce anul trecut au avut o altă creştere de 100%. Aşa se face că dacă se mai închid din miile de fabrici neproductive, băncile riscă să nu mai primească niciun şfanţ.

Autoritatea de supraveghere financiară nu comentează situaţia. Dar la începutul lunii a avertizat băncile să îşi reevalueze riscul şi să-şi controleze expunerea pe industriile supradimensionate.

Totuşi nu doar băncile au de primit bani. Companiile de stat mai au şi datorii de 590 de miliarde de dolari între ele. Practic se instalează un blocaj financiar în toata regulă.