Donald Trump este o amenințare pentru economia UE. Avertismentul șefei Băncii Centrale Europene

Data actualizării: Data publicării:
EZB-Präsidentin Christine Lagarde bei der Pressekonferenz der Europäischen Zentralbank in der EZB in Frankfurt. Die EZB
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde (foto), este oficialul UE care a evaluat cel mai recent ce ar putea însemna o a doua președinție a lui Trump pentru economia blocului european. Sursa foto: Profimedia Images

Președinta Băncii Centrale Europene avertizează că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă este o amenințare pentru economia europeană. Christine Lagarde atrage atenția că statele din UE trebuie să se aștepte la taxe noi și să fie pregătite să ia „decizii dure”, informează CNN.

Europa ar trebui să se pregătească pentru posibile amenințări la adresa economiei sale, inclusiv noi tarife americane la exporturi, dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, potrivit președintei Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.

„Dacă te uiți la anii când Trump era președinte al Statelor Unite... ar putea exista amenințări și ar putea exista probleme pentru care europenii ar trebui să fie pregătiți”, a declarat șefa BCE pentru CNN într-un interviu exclusiv transmis luni.

„Să ne pregătim pentru potențiale taxe, pentru potențiale decizii dure care ar fi neașteptate. Să fim puternici acasă”, avertizează Lagarde.

Relația SUA - UE a fost tensionată în primul mandat al lui Trump

Președinta Băncii Centrale Europene este oficialul UE care a evaluat cel mai recent ce ar putea însemna o a doua președinție a lui Trump pentru economia de 16 trilioane de dolari a Uniunii Europene, care depinde în mare măsură de comerțul cu Statele Unite.

Relația transatlantică a fost tensionată în timpul primului mandat al lui Trump, nu în ultimul rând de o disputa comercială între Washington și Bruxelles. În această dispută, Statele Unite au impus taxe vamale pe oțelul și aluminiul din UE, la care blocul european a răspuns cu taxe pe bunuri americane în valoare de 3 miliarde de dolari, inclusiv pentru whisky, motociclete și blugi.

După succesul timpuriu al lui Trump în actualele primare republicane, oficialii europeni se confruntă cu perspectiva că el ar putea reveni în Biroul Oval până la această dată anul viitor, un rezultat cu potențiale implicații pentru orice, de la politica comercială a SUA până la sprijinul financiar al Americii pentru Ucraina în război împotriva Rusiei.

Statele Unite sunt cea mai mare sursă de investiții străine directe a UE. Comerțul cu bunuri și servicii între Statele Unite și UE a totalizat 1,3 trilioane de dolari în 2022, devenind cea mai mare relație bilaterală de comerț și investiții din lume, potrivit cifrelor oficiale.

Piața unică, o soluție pentru europeni

Din perspectiva lui Lagarde, cea mai bună modalitate prin care Europa ar putea să se pregătească pentru un al doilea mandat al lui Trump la președinția SUA ar fi să își consolideze piața unică, care asigură libera circulație a mărfurilor, serviciilor, oamenilor și capitalului în 27 de țări.

Aceasta ar însemna integrarea piețelor financiare ale UE pentru a facilita strângerea de fonduri pentru companiile mai mici, „pentru a facilita și încuraja inovația”, a spus Lagarde. Ea a cerut, de asemenea, ca și calificările profesionale să fie recunoscute în mod egal în statele membre ale blocului.

„Beneficiul de a fi mai mult și într-adevăr o piață unică este uriaș și cred că trebuie să mergem în această direcție. Apropo, așa se mișcă Europa când este amenințată”, a adăugat ea.

Realegerea lui Trump este „în mod clar o amenințare”

Lagarde a susținut comentariile pe care le-a făcut la începutul acestei luni într-un interviu acordat canalului de televiziune francez France 2, potrivit cărora potențiala realegere a lui Trump este „în mod clar o amenințare” pentru Europa, judecând după politicile implementate în timpul primului său mandat.

„Trebuie doar să te uiți la taxele vamale, trebuie doar să te uiți la angajamentul de a servi NATO, trebuie doar să te uiți la lupta împotriva schimbărilor climatice”, a spus ea în acel interviu. „În aceste trei domenii, în trecut, interesele americane nu au fost aliniate cu interesele europene”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri