Economii fără câștig. La sume mici, clienţii riscă să rămână cu mai puţini bani decât au depus

Data publicării:
captura noua bani 300 de lei-1

Cea mai generoasă dobândă anuală, de 4,40%, este promoţională şi vine de la o bancă mică şi nou intrată pe piaţă. Băncile cu nume cunoscute, în schimb, nu se străduiesc să mai atragă banii puşi deoparte de români şi oferă dobânzi de cel mult 3,6% pe an. Ceea ce înseamnă că, la 5.000 de lei depuşi pe un an, câştigul la una din băncile cunoscute poate fi de cel mult 151 de lei, după impozitare.

Majoritatea românilor fac depozite mici, cu economii personale, ce reuşesc să strângă de la o lună la alta, pentru că au văzut că situaţia lor economică s-a deteriorat foarte rapid în urma momentului octombrie 2008 şi preferă să aibă un cont cu nişte bani puşi deoparte în caz de situaţii neprevăzute”, spune Diana Ţăruş, specialist financiar.

Există chiar o bancă ce nu oferă decât o dobândă de 0,4% pe an. Ceea ce înseamnă că, la 1.000 de lei depuşi, clientul rămâne, după un an, dacă vrea să-i retragă, cu mai puţini bani decât avea iniţial.

Bancherii n-au mai fost interesaţi să păstreze economiile românilor de la începutul acestui an, când ofereau dobânzi de până la 5% la 12 luni. Odată ce Banca Naţională a micşorat dobânda-cheie, băncile comerciale au tăiat şi ele din câştigurile oferite clienţilor.

Banca Naţională a redus dobânda-cheie de cinci ori anul acesta, până la minimul istoric de 2,75%. Prin urmare, majoritatea băncilor oferă acum dobânzi la depozite de 2 până la 3%.

În acest an, s-au micşorat de altfel cu 700 de milioane de lei sumele pe care românii le ţin ca depozit la termen în bănci, până la 64,5 de miliarde de lei. Faţă de alţi europeni, românii sunt totuşi mai avantajaţi. Într-un top european al dobânzilor medii plătite pentru economii în monedă naţională, România apare pe primul loc, cu cele mai bune dobânzi, urmată de Bulgaria şi Polonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri