Companii amendate de ANRE pentru eșecul liberalizării pieței de energie electrică

Data publicării:
lampa cu mai multe becuri
Foto: Guliver/GettyImages

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) dă amenzi pentru eșecul liberalizării pieței, care ar fi trebuit să funcționeze de la 1 ianuarie. Patru furnizori - Hidroelectrica, Electrica, E.ON și Enel - au fost amendați cu puțin peste două milioane de lei în total. Autoritatea spune că aceste companii nu au respectat reglementările privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieţei.

ANRE arată că în urma sesizărilor venite de consumatori, a verificat dacă furnizorii au respectat termenele de transmitere a ofertei și de încheiere a contractului, dar și modul în care au funcționat call-centerele.

Cea mai mare amendă a fost primită de Hidroelectrica - 410 mii de lei - pentru că nu a respectat prevederile privind modul de organizare şi funcţionare a centrelor de telefonie. Totodată, compania nu a respectat nici termenul de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condiţiile de furnizare a energiei electrice și nici pe cel de cinci zile de încheiere a contractelor de furnizare.

Electrica Furnizare şi E.ON Energie au fost sancţionate fiecare cu 400 de mii de lei pentru nerespectarea termenului de transmitere a ofertelor și pe cel de încheiere a contractelor.

Nici cei de la Enel Energie şi Enel Energie Muntenia nu au respectat termenul de cinci zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, așa că au fost sancționați și ei cu câte 400 de mii de lei.

Amenzile intervin în condițiile în care ANRE însăși a fost criticată pentru modul în care a gestionat etapele liberalizării pieței de energie electrică. De la Autoritate a început eșecul și apoi s-a transmis către furnizori, mai ales cei tradiționali. Interesul acestora era de a ține captivi consumatorii, dacă se poate în serviciul universal, servit la un preț usturător.

Autoritatea a fost cea care a anunțat deciziile abia în decembrie. Și dacă lucrurile mergeau lent de la reglementator, companiile nu aveau de ce să se grăbească. Amenzile sunt menite acum să îmbunătățească imaginea, dar realitatea este că doar 36% dintre consumatorii casnici sunt trecuți în condiții de piață concurențială. Și când cota este de 1 la 3 într-un proces care ar fi trebuit să fie foarte bine comunicat din vreme, și nu în perioada Crăciunului, atunci este un eșec uriaș care ar trebui plătit. 

Partenerii noștri
Playtech
Mai puține zile libere pentru români. Șase sărbători legale, eliminate începând din 2026. Ce zile...
Digi FM
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a spus că dacă nu...
Pro FM
Katy Perry, imaginile care i-au adus din nou critici din partea fanilor: „O altă încercare disperată de a...
Film Now
Penn Badgley, afectat de moartea lui Michelle Trachtenberg, colega lui din Gossip Girl: „Avea un râs...
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi...
Newsweek
Ministrul Muncii, anunț despre creșterea pensiei și Mica recalculare: „Valorificăm toate veniturile”
Digi FM
Cum arată actrița Sophie Marceau la 58 de ani. În anii '90, franțuzoaica impresiona cu frumusețea ei naturală
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în propriul dormitor. Ce se ascundea în perna sa: „Așa ceva nu am...
Film Now
Dolph Lundgren, secretul căsniciei fericite cu soția sa, mai tânără cu 39 de ani decât el: „E ciudat, dar...
UTV
Mira s-a mutat cu Levi Elekes într-o casă luminoasă: „În sfârșit mă trezesc cu chef de viață”