Sari la conținut

Contorul citit lunar umflă factura la energie electrică

Furnizorii de energie electrică spun că modificările din Parlament i-ar putea obliga să scumpească facturile. Citirea consumului mai des decât până acum poate duce la costuri suplimentare, explică ei.

Ion Lungu, preşedinte Asociaţia Furnizorilor de energie Electrică: „O operaţie care se făcea odată la trei luni, trebuie făcută în fiecare lună. Dacă ar fi să discutăm grosier, ar fi o creştere de trei ori a costurilor cu citirea contoarelor la energia electrică. Va apărea ca un cost suplimentar care va trebui introdus în factura la consumatorul final.”

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Consider că va fi o activitate foarte greu de îndeplinit.”

Altă modificare importantă este chiar la legea energiei electrice aprobată deja în Parlament: producătorii pot încheia contracte între ei pentru a-şi vinde reciproc energie. Furnizorii se tem că astfel nu îşi vor mai putea alege energia cea mai ieftină de pe bursă, pe care o livrează clienţilor finali. În plus vor fi ajutate indirect Complexul Energetic Oltenia şi Hunedoara care produc cea mai scumpă electricitate din ţară.

Otilia Nuţu, expert în domeniul energiei: „Au existat de-a lungul anilor mai multe iniţiative din partea autorităţilor să salveze nesalvabilul, respectiv centralele de producţie pe bază de cărbune.”

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor: „Ea a fost citită, după părerea mea, în grabă şi printre rânduri, crezându-se că este o dedicaţie în favoarea unui producător în mod exclusiv, dezavantajându-i pe ceilalţi.”

Argumentul parlamentarilor este că soluţia va salva termocentralele, vitale pentru echilibrarea sistemului energetic naţional. Ele sunt pornite când hidrocentralele, reactoarele nucleare sau centralele de energie regenerabilă îşi reduc producţia.