De când vor fi interzise centralele de apartament? Tanczos Barna: Interdicția nu o să apară „de azi pe mâine”

Data publicării:
combo centrala de apartament si ministrul tanczos barna
Ministrul mediului, Tanczos Barna, explică, la Digi24, ce se va întâmpla cu centralele termice de apartament Foto: captură Digi24

Propunerea Ministerului Mediului de a fi interzise centralele termice individuale în blocurile noi de locuințe va fi înaintată coaliției de guvernare în această lună, va fi analizată și apoi reglementarea va fi transpusă în lege fie în Parlament, fie prin ordonanță de urgență, însă interdicția nu o să apară „de azi pe mâine”, promite ministrul Tanczos Barna.

„Va fi analizată în luna ianuarie și vom propune coaliției de guvernare în luna ianuarie o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi. Interdicția nu o să apară de azi pe mâine, dar probabil se va întâmpla până la mijlocul anului. Dacă va fi proiect de lege va trebui să treacă de Parlament, dacă va fi ordonanță de urgență o să apară un pic mai devreme, dar nu se va interveni pentru centralele care sunt deja autorizate”, asigură ministrul mediului Tanczos Barna.

Ministrul anunțase acest proiect la sfârșitul anului 2021, la Interviurile LIVE Digi24.ro, când spera că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi încă din luna ianuarie sau cel târziu februarie 2022. El declara atunci că s-a discutat deja despre acest proiect în coaliție. „În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu”, spunea Tanczos Barna la 17 decembrie 2021.

Cui se aplică noua reglementare?

În prezent, nu este adoptată această reglementare, iar cei care își fac o casă nouă sau un bloc pentru care au primit deja autorizație - deci cei care au depus deja documentațiile, care au obținut deja certificat de urbanism, cei care au proiectul deja aprobat - încă își pot monta centrale termice individuale pe gaz, a declarat Tanczos Barna, luni seară, la Digi24. 

Ministrul a insistat că noua măsură nu se va aplica centralelor de apartament deja instalate - fie că sunt în blocuri vechi, fie în blocuri recent construite -, ci viitoarelor proiecte imobiliare.

Însă, dacă este vorba despre construirea unor locuințe individuale (case), aici vor putea fi instalate centrale termice individuale - pe gaz, pe lemne sau electrice, pentru că „altfel nici nu se poate”, a precizat ministrul.

Tanczos Barna a explicat ce se întâmplă în două cazuri concrete:

Vecinii din bloc s-au debranșat și și-au pus centrale de apartament. Eu n-am apucat, mai pot s-o fac?

Astfel, într-un bloc vechi în care s-a făcut o rețea de gaz ce poate fi individualizată, unii și-au instalat deja centrale individuale pe gaz, dar alții n-au  mai apucat și-și pun întrebarea dacă o vor mai putea face.

„În blocurile vechi nu ne-am propus să introducem restricții în momentul de față. Deci, în blocurile vechi, acolo unde s-au făcut debranșări, acolo unde situațiile sunt complicate, neclare - unii sunt pe sistemul de încălzire centralizat, alții au trecut pe sistem individual, pe gaz - să vii acum să spui că nu se poate decât într-un fel este foarte complicat”, a arătat ministrul.

„Normal ar fi ca în acele situații, administrația locală să ofere servicii atât de bune, încât lumea să fie tentată să revină. E posibil acest lucru în alte orașe. În București, mai puțin. Nu trece zi să nu aud că în Sectorul X, Y este frig în casă, că nu se poate trăi, că nu se poate locui în felul acesta. Este o problemă uriașă în București”, a recunoscut ministrul mediului.

„Nu-mi propun ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi deloc”, a subliniat Tanczos Barna.

Blocul are deja centrală proprie, eu pot să-mi pun centrală individuală?

Dacă am o centrală termică pe gaz, acum, într-un bloc - să-i spunem nou, dar dat deja în folosință - , și vreau să o schimb, să-mi pun centrală individuală, se va putea? a mai fost întrebat ministrul mediului.

„În principu da, regulile trebuie să se aplice la construcțiile noi, acesta este obiectivul meu”, a răspuns Tanczos Barna. „Este primul pas, dar este unul important”, a adăugat el.

Vezi VIDEO AICI.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri