NYT: Germanii au văzut lumea de mâine și ea aparține pompei de căldură

Data publicării:
Sală de testare a unei pompe de căldură
Costul electricității necesar pentru alimentarea unei pompe de căldură este cu 35% mai ieftin decât cel al gazului natural. Foto: Profimedia Images

După mai multe decenii în care și-au încălzit casele cu gaz ieftin din Rusia, germanii plătesc acum prețuri exorbitante la energie, scrie The New York Times. De aceea își caută o sursă alternativă de căldură care să nu dăuneze climatului și să nu utilizeze gaze naturale.

Aici intră în scenă pompa de căldură. Folosind o tehnologie care datează din anii '70, aceste mașinării pătrățoase au fost dintr-o dată adoptate în toată Germania, atât de mult că pompele sunt vândute până la epuizare, iar așteptarea pentru un instalator calificat poate dura câteva luni de zile.

Guvernul german se regăsește printre fanii dispozitivului. „Aceasta este tehnologia viitorului”, le-a spus Robert Habeck, ministrul economiei, reporterilor luna trecută în timp ce anunța planul guvernului de a promova pompele de căldură.

„Ca să ne atingem obiectivele, vrem să avem șase milioane de clienți până în 2030”, a spus Habeck.

Pompele de căldură funcționează ca niște aparate de aer condiționat în sens invers – utilizează un ventilator mare ce trage aer prin tuburi cu agent frigorific pentru a extrage căldură din mediul exterior.

Electricitatea folosită la pompa de căldură, cu 35% mai ieftină decât gazul natural consumat de boiler

Costul electricității necesare pentru alimentarea unei pompe de căldură este cu 35% mai ieftin decât gazul natural, potrivit Verivox, o companie care compară prețurile la energie pentru consumatorii germani. Economisirea este și mai mare atunci când pompele funcționează cu panouri solare.

Vânzările de pompe de căldură în Germania s-au dublat în ultimii doi ani, în special după ce prețul gazelor a crescut foarte mult.

pomp de căldură
Vânzările de pompe de căldură în Germania s-au dublat în ultimii doi ani, în special după ce prețul gazelor a crescut foarte mult. Foto: Profimedia Images

Cu toate acestea, în 2021, pompele de căldură reprezentau doar 15% din toate sistemele de încălzire vândute în Germania, pe locul unu fiind omniprezentele boilere cu condensare, potrivit Agenției Germane pentru Energie.

Mulți germani sunt încă reticenți să plătească cei 25.000 sau chiar 30.000 de euro pentru achiziționarea pompei și montarea ei – de trei ori mai scump decât sistemele alimentate cu gaz.

Pentru a-i încuraja pe oameni să facă trecerea la pompe, guvernul oferă subvenții care pot acoperi un sfert din prețul plătit imediat, împreună cu subvenții pentru alte îmbunătățiri până la un total de 60.000 de euro.

Norvegia și Finlanda au de 10 ori mai multe pompe de căldură decât germanii

Germania a rămas mult în urma vecinilor săi europeni, acolo unde gazul natural importat nu este la fel de abundent și accesibil. Locuitorii Norvegiei și Finlandei, care sunt mai dependenți de electricitate, au de 10 ori mai multe pompe de căldură față de germani.

Până și Olanda, care are la dispoziție rezerve naturale de gaz, dar, în același timp, a început să adopte mașinării mai prietenoase cu mediul de mai mulți ani, au de două ori multe unități decât Germania.

Unul dintre cele mai mari probleme pentru Germania este că nu există destul mecanici calificați pentru a le instala. Această situație a dus la dezvoltarea unei comunități do-it-yourself tot mai mari, plină de informații schimbate în forumuri și videoclipuri online.

Cu toate că temperaturile din această toamnă au fost destul de blânde și depozitele s-au umplut, prețul gazului natural este de două ori mai mare decât cel de anul trecut.

pomp de căldură
Pentru a-i încuraja pe oameni să facă trecerea la pompe de căldură, guvernul german oferă subvenții care pot acoperi un sfert din prețul plătit imediat, împreună cu subvenții pentru alte îmbunătățiri până la un total de 60.000 de euro. Foto: Profimedia Images

Germania duce lipsă de 175.000 de muncitori calificați

Statisticile arată că Germania duce lipsă de în jur de 175.000 de muncitori calificați, potrivit, iar aproape de o treime din ei este nevoie în domeniul tranziției energetice. Printre aceștia se numără instalatori și alți muncitori care să facă izolația caselor și să repare turbinele parcurilor eoliene.

Un alt obstacol în calea utilizării la scară largă a pompelor de căldură îl reprezintă zgomotul pe care îl produc. Măsurile adoptate de germani menite să reducă poluarea fonică au dus la numeroase dispute legale între proprietarii de case care au instalat pompe de căldură și vecinii lor care s-au săturat de zumzetul mașinăriilor.

Conștienți de problemă, producătorii germani și-au modernizat mașinăriile pentru a le face mai silențioase. Însă, chiar și cu o industrie germană care și-a mărit producția, fabricanții se chinuie să facă rost de piese de schimb din cauza problemelor cu lanțul global de aprovizionare.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri