Sari la conținut

Eugen Teodorovici: Dacă facem și noi un raport despre voi, Comisia Europeană?

Raportul Comisiei Europene privind evoluțiile economice și sociale din România în 2017, prezentat miercuri, a fost întâmpinat cu ostilitate de autoritățile de la București.

Comisia l-a invitat la lansarea oficială a Raportului anual pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. El s-a arătat nemulțumit de evaluările Comisiei și a avertizat că România nu va mai sta să primească critici fără să reacționeze, potrivit Economica.net.

"Dacă facem și noi, ca țară, un Raport despre voi? Despre neînțelegerile pe care le avem. Despre tratamentul diferit de care au parte firmele românești în spațiul comunitar", a cuvântat ministrul Teodorovici în discursul de acceptare a Raportului anual de țară al Comisiei Europene (CE). Raportul CE evidențiază mai multe vulnerabilități economice, cu accent pe siguranța finanțelor publice. "În lipsa unor reforme structurale și a consolidării fiscal-bugetare, creșterea economică dinamică înregistrată de România riscă să creeze cadrul unei aterizări forțate", arată experții Uniunii.

Ei atrag atenția că actuala relansare economică a fost generată în principal de consum, iar investițiile s-au menținut la un nivel modest. Expansiunea economică puternică reprezintă o oportunitate de a reface rezervele bugetare și de a pregăti economia pentru perioade mai dificile. Ratele inegalității și sărăciei rămân ridicate, în ciuda creșterii economice importante. Rezultatele unora dintre reformele structurale au fost anulate în 2017, în timp ce alte astfel de reforme au stagnat. Reacția ministrului de Finanțe la aceste constatări a fost una de respingere. "Avem creștere economică? Avem cea mai mică datorie publică. Avem deficit bugetar de sub 3%. O să urmărim mai tare interesele României în interiorul parteneriatului UE", a spus Teodorovici la evenimentul amintit, în fața tuturor oficialilor CE care se ocupă de România, adăugând că nu e corect ca la aceste cifre România să fie considerată vulnerabilă, iar firmele românești să fie penalizate, urmare a acestui fapt, prin împrumuturi la dobânzi mai mari.