Eugen Teodorovici s-a răzgândit din nou. Nu mai vrea închisoare pentru cei care nu plătesc la timp dările la stat

Data actualizării: Data publicării:
teodorovici rectificare bugetara inquam octav ganea ED_2ogn_5049
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul de Finanțe s-a răzgândit: după ce a cerut pedepse cu închisoarea pentru cei care nu-și plătesc la timp dările către stat, acum vine cu o nouă variantă: amenda.

În proiectul depus luna trecută, o persoană care avea de plătit mai mult de 100.000 de euro dări către stat și nu a făcut-o risca închisoarea.

Tot ce era sub acest prag înseamna amendă, iar neplata impozitelor care însumau mai puțin de 10.000 de euro nu se pedepseau.

În proiectul modificat, depus la Comisia de Buget-Finanțe de la Senat, tot ce este de plătit sub 1.000.000 de euro - deci a fost mărit pragul de 10 ori față de proiectul inițial- nu se incriminează, poți scăpa cu o amendă.

Dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro - față de 10.000 în vechiul proiect - fapta nu este pedepsită. Condițiile sunt ca prejudiciile să fie achitate către stat.

Eugen Teodorovici cerea în 15 septembrie închisoarea până la 6 ani pentru cei care nu plătesc impozitele și contribuțiile în termen de 30 de zile de la scadență. 

După ce proiectul a fost criticat în mass media, Teodorovici a spus că este vorba despre necunoaștere sau rea voință.

Două zile mai târziu, Eugen Teodorovici anunţa că va opri proiectul care prevede închisoare pentru neplata contribuțiilor la Fisc, dar apoi a revenit asupra declarațiilor și a anunțat că proiectul rămâne în Parlament: De ce să le retrag? Ele rămân în Parlament în dezbatere, acea propunere de act normativ este o propunere pentru care este necesară o discuție, o dezbatere mai largă în zona economică și am toată convingerea că oamenii de afaceri vor veni clar cu sprijin pe această variantă pentru că această propunere trimisă vine din Parlament. Uitați-vă care este sensul și care este dorința de clarificare și anume protejarea atât a angajatului, a angajatorului și a bugetului de stat. Practic angajatorul nu mai este să spunem așa în cazul în care acest act se va aproba pentru sume. Știți foarte bine ANAF timp de doi ani de zile pentru sume derizorii, trimite, face practic dosarele respective, e faptă penală”.

Din 2015, neplata impozitelor nu mai este incriminată după o decizie a CCR.

Redactare: G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri