Euro a coborât substanțial sub pragul de 4,6 lei

Data actualizării: Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
Foto: Agerpres

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5673 lei/euro, în scădere cu 0,53% faţă de nivelul precedent, în linie cu tendinţele regionale, pe măsură ce tensiunile politice s-au redus după căderea Guvernului Grindeanu în urma moţiunii de cenzură.

curs valutar schimb valutar agerpres
FOTO: Agerpres

Joi, BNR a afişat un curs de 4,5915 lei/euro, după ce, miercuri, euro atinsese un nivel maxim din 3 august 2012, potrivit News.ro. Leul s-a depreciat semnificativ în zilele de dinaintea votului pe moţiunea de cenzură introdusă de alianţa PSD-ALDE împotriva propriului guvern. După votarea moţiunii, investitorii aşteaptă formarea unui nou guvern, iar presiunea asupra leului a continuat să se reducă şi vineri, spun analiştii.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,1096 lei la 4,0905 lei.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut de la 4,2240 lei la 4,2091 lei.

Legătura dintre nivelul monedei naționale și disputele de pe scena politică nu sunt însă atât de certe, afirma zilele trecute Radu Crăciun, economist, șef al BCR Pensii într-o postare pe pagina sa de internet.  Acum două zile șeful BNR, Mugur Isărescu opina că ”leul este unde trebuie”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri