Fabricile care au investit sute de milioane de euro în oraşul cu şomaj aproape de zero

Data publicării:
sebes

Cel mai mare investitor străin din Sebeş este concernul german Daimler, care prin compania Star Transmission, a deschis în oraş fabrică de componente pentru automobilele Mercedes Benz. Aici lucrează peste 1.000 de oameni, iar salariul mediu este de 1.700 de lei, peste media din judeţul Alba.

Gheorghe Achim, director financiar Star Transmission Sebeş: „La Sebeş avem trei proiecte mari în prezent. Montăm cutii de viteză cu 5 trepte, 7 trepte şi anul viitor o să montăm şi cu 9 trepte cutii de viteză automate, investiţia totală se ridică în prezent la 350 milioane euro, iar numărul angajaţilor va creşte, doar în locaţia Sebeş, anul viitor când o să lansăm ultimul proiect de cutii de viteză cu 9 trepte, va creşte la peste 1500”.

Şi companii importante din industria lemnului au puncte de lucru în Sebeş.

Oana Bodea, director de comunicare Kronospan: „Sebeşul are o tradiţie în prelucrarea lemnului, o tradiţie încă din secolul al XVIII-lea, dar şi pentru că am găsit aici oameni profesionişti cu experienţă în domenii diferite şi datorită poziţiei logistice foarte bune. Am investit 250 milioane de euro la Sebeş, suntem cel mai mare investitor din România în industria prelucrării lemnului”.

Sebeşul a atras şi companii mari din domeniul industriei alimentare - Romaqua Borsec deţine aici o fabrică de bere şi una unde se produce o băutură energizantă. În plus, şi unul din liderii naţionali în ceea ce priveşte îngheţata, Alpin 57 Lux, a investit o sumă considerabilă.

Dana Ghenescu, responsabil de calitate la fabrica de îngheţată: „Până în prezent suma investită la Sebeş depăşeşte 23 milioane de euro şi se concretizează într-o platformă industrială de 28.000 de metri pătraţi. Pe această platformă sunt amplasate fabrica de îngheţată, depozitele frigorifice, depozitele de materii prime şi materiale aferente acesteia”.

Toate aceste companii au o contribuţie semnificativă, prin taxe şi impozite, la bugetul local. Primele 20 de firme din oraş asigură 63% din bugetul Sebeşului, care este de 12 milioane de euro pe an. Autorităţile spun că, din 2000 încoace, numărul investitorilor a crescut continuu.

Alexandru Dăncilă, primar Sebeş: „În primul rând pentru că există un mediu de afaceri, apoi situaţia geografică a localităţii, faptul că este străbătut de trei drumuri naţionale, iar la ora actuală autostrada este un atuu în plus. Apoi, la nivelul administraţiei fiscale am făcut nişte facilităţi fiscale acestor investitori care au venit”.

În Sebeş, rata şomajului e de doar 2%, în condiţiile în care o treime dintre angajaţii din oraş provin din localităţile din împrejurimi.

Investiţiile private în Sebeş depăşesc un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri