Sari la conținut
News Alert

Concluzie în ancheta „găurii din buget” lăsate de Guvernul Cioloş

Comisiile parlamentare de buget-finanțe au constatat, în urma verificărilor bugetului pe 2016, că nu se justifică rectificările bugetare pozitive făcute de Guvernul Cioloș în lunile iunie și noiembrie, a declarat senatorul Viorel Arcaș, citat de Agerpres. Fostul Executiv ar fi cheltuit cu 11,6 miliarde de lei mai mult decât încasările din buget. Comisiile parlamentare propun luarea de măsuri pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

lei

„Am constatat 11,6 miliarde (lei - n.r.) prognoză nejustificată de creștere a veniturilor. Suntem de aceeași părere cu cei de la Curtea de Conturi. Cele două rectificări, în funcție de gradul de realizare a indicatorilor (...), nu justificau o rectificare pozitivă, nici în iunie, nici în noiembrie. Consecințele le vedem: nerealizarea veniturilor - cele 11,6 miliarde propuse, nerealizarea cheltuielilor bugetare în totalitate. Nici măcar programul de investiții nu s-a putut realiza", a afirmat Viorel Arcaș, după ședința comisiilor reunite care a verificat rectificările bugetare ale Guvernului Cioloș.

El a spus că raportul comisiilor va fi înaintat Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. La audieri au fost invitați și fostul premier Dacian Cioloș, fostul ministru de Finanțe Anca Dragu și fostul vicepremier Vasile Dîncu, dar aceștia nu s-au prezentat, ci au trimis materiale în care și-au prezentat punctul de vedere față de cele două rectificări de buget de anul trecut.

Potrivit președintelui Comisiei de Buget a Camerei Deputaților, Leonardo Badea, una dintre recomandările raportului este ca acesta să fie înaintat Ministerului Finanțelor și Curții de Conturi pentru ca aceste instituții să ia măsuri astfel încât, pe viitor, să nu se mai întâmple acest lucru. „Raportul se finalizează cu o serie de recomandări pentru a folosi această anchetă ca un instrument pentru viitor, adică datele rezultate de execuție preventivă în cazul cheltuielilor și veniturilor la nivelul bugetului de stat. Noi sperăm ca acest raport să fie valorificat la nivelul Ministerului Finanțelor și al Curții de Conturi”, a spus Badea.

Întrebat dacă are o recomandare pentru actualul Guvern, despre care Comisia Europeană a spus că supraestimează creșterea economică, Leonardo Badea a răspuns: „Guvernul nu supraestimează creșterea economică, creșterea economică este preluată din datele prezentate de către Comisia Națională de Prognoză. (...) Noi nu știm în momentul actual care va fi creșterea economică și puneți la îndoială o cifră pe care Comisia de prognoză o susține. Vom vedea pe cifre, la 6 luni, și actualul Guvern cum va estima și cum va prognoza. Să nu ne antepronunțăm și să creăm un scenariu care astăzi nu există. Este o creștere prognozată de 5,2%, eu aș fi bucuros să fie mai mult de 5,2%. Și nu este singurul caz în care inclusiv instituții internaționale nu au estimat corect creșterea economică a României în ultimii ani. România a avut în ultimii ani o creștere economică de referință și vorbim de ultimii 4-5 ani”, a adăugat Badea.