E. Teodorovici replici dure după acuzaţiile lui Cîţu privind Banca de Investiţii a Rusiei. "Ca să am conflict cu cineva, trebuie să merite"

Data actualizării: Data publicării:
EUGEN_TEODOROVICI_171120_COMISIE_cod_fiscal_SENAT_30_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

România are acţiuni la Banca Internaţională de Investiţii a Rusiei, iar un român este director al Departamentului de Finanţare Structurată şi Datoriei. "Un vicepreşedinte al băncii e tot din România, din Ministerul de Finanţe. Legătura e foarte strânsă cu PSD", a susţinut la Digi24 Florin Cîţu. Senatorul liberal acuză că datorită lui Eugen Teodorovici, numit în board-ul instituţiei, banca are statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR. În replică, Eugen Teodorovici, că banca respectivă nu plăteşte taxe în România pentru că nu are sediul aici. 

Pe de altă parte, Eugen Teodorovici a respins acuzaţiile cum că ar fi avut întâlniri ascunse cu conducerea respectivei bănci.

El a precizat că atunci când sunt întâlnirile guvernatorilor, toți participă, dar că în 4 decembrie el nu a participat, pentru că a fost la Bruxelles, iar apoi a fost la Havana pentru a discuta despre datoria Cubei faţă de România.

Dialogul din Jurnalul de Seară

Eugen Teodorovici: Tot respectul față de PNL, din speranța că va deveni ce a fost. E singurul partid istoric. Îmi doresc să am un interloc care să vină cu argumente, cu probe, soluții, dar să lansezi fel de fel de acuze fără argumente. Ați avut în emisiune alt coleg liberal. Să aducă argumente în susținerea declaraţiei.

Jurnalist: I-am cerut documente și a spus că le publică mâine.

Eugen Teodorovici: Să le publice și să facă și plângerea penală. E o persoană care ar trebui interzisă în spațiul public. A fost dată afară din bănci, interzis de BNR pentru că a speculat pe leu

Jurnalist: Aveți un conflict cu Cîţu?

Eugen Teodorovici: Ca să am conflict cu cineva, trebuie să merite să aibă un conflict cu mine acea persoană. Va rog foarte mult, întrebați interlocutorii, faceți o afirmație, aveți o proba?

Jurnalist: Am cerut documente și a spus că le publică mâine.

Eugen Teodorovici: Sunt foarte curios și va rog să urmăriți această dovadă. Ca dovadă a minciunii permanente pe care o lansează. A spus că pe 3 și 4 decembrie am fost în Cuba. Am fost la Bruxelles la Consiliul de Miniștri de Finanţe. Am avut intervenții. Sunt probe, dovezi clare. Cum poți să faci astfel de afirmații. Banca respectivă nu are sediul în România. Cum să plătească taxe, nefiind în România? E internațională. Te și miri cum a făcut facultatea economică.

Jurnalist: Aveți vreo calitate la banca respectivă?

Eugen Teodorovici: Prin lege, miniştrii de Finanţe ai acesteir țări sunt membri, guvernatori în toate băncile în care România are capital. E lege. Sunt guvernator la Banca Europeană de Investiții, la BERD, la Banca Asiatică de Invest, la această banca de investiţii. Prin lege, sunt guvernator ca ministru de Finanţe, cât timp România are capital la acea bancă.

Jurnalist: În această calitate participați la ședințe?

Eugen Teodorovici: Când sunt întâlnirile guvernatorilor, toți participă. Eu nu am participat, pentru că am fost la Bruxelles. Pe 4 decembrie am avut Consiliul Miniştrilor de Finanţe. Am fost la Bruxelles. Am fost la Havana, nu la Varadero, pentru câteva ore. M-am întâlnit cu vicepreşedintele, pentru a discuta despre datoria Cubei față de România, a încerca să deschidem relaţia economică și de a încerca să aducem vaccinul pentru cancer, pentru români, nu PSD-işti, PNL-işti, USR-işti. 

Jurnalist: Nu ați fost la Varadero?

Eugen Teodorovici: Sunt documente în acest sens. Nu puteți să-mi aduceți o singură dovadă să spun un lucru și să fi făcut altfel.

Jurnalist: Nu v-ați întâlnit cu reprezentanţii băncii în Cuba?

Eugen Teodorovici: Nu. Vă spun ce e real. Preşedintele acestei bănci a venit la București. Ca orice preşedinte, discută cu cel care e guvernator în banca pe care o conduce. Am discutat pentru interesele țării pe care o reprezint. Nu mă întâlnesc nici pe ascuns, nici făcând aberații pe care le spun unii. Cereți argumente, dovezi care să ateste că cele spuse de cel din emisiune sunt adevărate. Altfel, o să picăm toți în această nebunie pe care o încearcă cei din USR, PNL și alții care încearcă să obțină voturi cu orice risc. Chiar așa, scopul scuză mijloacele? Asta să înțeleg?

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri