F. Cîţu acuză: Banca de Investiţii a Rusiei are legătură foarte strânsă cu PSD. De ce are statut special?

Data actualizării: Data publicării:
banca rusiei

Banca Internațională de Investiții a Rusiei, ce urmează să-și mute sediul din Moscova la Budapesta, primește de la guvernul ungar privilegii și imunități de-a dreptul alarmante. Potrivit unui portal de ştiri de la Budapesta, angajaţii, clienții și colaboratorii băncii vor avea imunitate diplomatică, chiar dacă nu sunt diplomaţi. În plus, România are acţiuni la această bancă, iar un român este director al Departamentului de Finanţare Structurată şi al Datoriei. "Un vicepreşedinte al băncii e tot din România, din Ministerul de Finanţe. Legătura e foarte strânsă cu PSD", a susţinut la Digi24 Florin Cîţu.

Senatorul liberal acuză că datorită lui Eugen Teodorovici, numit în board-ul instituţiei, banca are statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR.

Cîţu susţine că acestea sunt aspecte de natură penală, că are documente pe care le va prezenta şi că se va sfătui cu avocaţii dacă este oportună înaintarea unei plângeri penale faţă de ministrul de Finanţe. 

Dialogul integral din emisiunea Jurnal de Seară

Florin Cîţu: Un vicepreşedinte al băncii e tot România, din Ministerul de Finanţe. Legătura e foarte strânsă cu PSD. A început când ministru de finanţe, în 2015, era Eugen Teodorovici. Mutarea la Budapesta s-a decis în Cuba, unde Teodorovici a fost și nu ne-a spus, după escală la Moscova, între 3 şi 4 decembrie. A mers în Cuba printr-o hotărâre de guvern luată în 15 noiembrie, la o zi după ce a avut o întâlnire cu preşedintele băncii. Guvernul a luat o hotărâre prin care el a fost numit în board-ul acestei bănci. Altfel, nu putea să participe la întâlnirea guvernatorilor în 3 și 4 decembrie.

Jurnalist: Există documente?

Florin Cîţu: Bineînțeles. Am publicat, sunt și pe site-ul băncii. Nu plătește impozite, nu e reglementat de BNR. Aici trebuie să vedem ipocrizia PSD. Pe de o parte impozitează toate băncile, suprataxeaza și această banca scapă. Această banca are dreptul să cump și să vândă valută, obligaţiuni, acţiuni. Când a fost atacul speculativ asupra leului, au fost discuţii că multe tranzacii aveau legătura cu Rusia. Nu avem încă toate dovezile. Jurnaliștii din Ungaria s-au sesizat. Vreau să atrag atenția că ceva e în neregulă aici și trebuie să vină transparent guvernul să explice ce face.
Cele mai mari investiţii le are în România și Rusia. Poate să cumpere obligaţiuni de stat. Acest tip de finanţare a fost folosit în Venezuela de Rusia. A cumpărat datoria Venezuelei. Azi, Puțîn a confirmat că a trimis trupe pentru a-și apăra investiția. Nu aș vrea să vină niciodată un soldat în România că să-și apere Putin investiţia. Aici trebuie să fie totul transparent, ce face banca și de ce are statut special, în timp ce băncile din România sunt puse la zid de Eugen Teodorovici. Banca unde el e în conducere e privilegiată. Nu plătește impozit, angajaţii au imunitate diplomatică, nu e reglementat de BNR. Dacă are împrumut neperformant nu trebuie să țînă provizioane. E în competiție cu celelalte bănci, care sunt lovite de guvern.

Jurnalist: E o legătură cu ordonanţa 114?

Florin Cîţu: Sigur. Primii care au beneficiat după ordonanţa 114 au fost rușii pe energie, cu gaze, iar aici singură banca care beneficiază e această banca a Rusiei.

Jurnalist:  O instituție pe care să o sesizați?

Florin Cîţu: Am făcut apel public și voi face. Vom încerca în parlament să facem comisie de anchetă, să vedem ce e cu această bancă.
Cred că e ilegal. Există un puternic conflict de interese în ceea ce-l priveşte pe Teodorovici. A dat o ordonanţă care taxează toate băncile și nu o taxează pe această. Trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat cu întâlnirea din 14 noiembrie cu preşedintele băncii, hotărârea de guvern din 15 noiembrie, prin care s-a acceptat să fie guvernator al băncii respective. La Varadero s-a decis transferul de la Moscova la Budapesta, unde a fost și Teodorovici. În acest an, de când e ministrude Finanţe, am crescut partea noastră cu încă 4 miliaone euro în această banca. Aceste lucruri trebuie explicate. O să prezint mâine dimineaţă mai multe, pentru că e și un caracter penal în această situaţie.

Jurnalist: Aveţi dovezi?

Florin Cîţu: O să pun documente. E vorba tot de Teodorovici și această bancă.

Jurnalist: Operaţiunea a fost făcută ilegal cu bani publici?

Florin Cîţu: Trebuie să știm cine a plătit.

Jurnalist: Acţiunile au fost cumpărate cu bani publici?

Florin Cîţu: E vorba de statutul lui în această banca și cum reprezintă România acolo.

Jurnalist: Dacă e penal, trebuie să sesizați instituţiile.

Florin Cîţu: În direcţia această mergem. O să prezint această informaţie mâine şi mergem în această direcţie. Vorbim și cu avocații.

Jurnalist: Faceți plângere pentru ministrul de Finanțe?

Florin Cîţu: Da, mergem în această direcţie. O să mă consult cu avocații. Din punctul meu de vedere, da, trebuie să facem plângere penală, dar vreau și părerea experților.

Citiți și: 

Eugen Teodorovici replici dure după acuzaţiile lui Cîţu privind Banca de Investiţii a Rusiei. „Ca să am conflict cu cineva, trebuie să merite!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri