Statul va plăti profitul nerealizat al firmelor nedreptățite la licitațiile publice

Data publicării:
teodorovici2

Statul nu va mai aștepta soluția definitivă și irevocabilă la contestațiile privitoare la licitațiile publice, urmând să semneze contractul de achiziție cu firma care a câștigat contractul după prima etapă de contestare.

Anunțul a fost făcut miercuri de către ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. În viziunea ministrului măsura este menită să urgenteze procedurile de licitații, aflate de ani de zile în diferite blocaje.

Ce se va întâmpla însă dacă o autoritate care judecă contestația, cum ar fi Consiliuil Național de Soluționare a Contestațiilor, sau Curtea de Apel, vor decide că firma care a pierdut licitația a fost nedreptățită? În acest caz autoritatea contractantă va plăti parțial profitul acestei firme (care ar fi fost obținut dacă acest contract ar fi fost derulat), spune ministrul.

Modificările la legislația achizițiilor publice și simplificarea sistemului vor aduce economii, ministrul de Finanțe citând cazul Austriei care ar fi înregistrat o diminuare a costurilor aferente achizițiilor de 28%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri