India şi Rusia ar putea semna un acord de liber schimb: "Avem nevoie de o cooperare la fel de largă cum era înainte de sancţiuni"

Data publicării:
Subrahmanyam Jaishankar, ministrul indian de Externe, vorbește în cadrul unui panel în New Delhi, pe 3 martie 2023.
Subrahmanyam Jaishankar, ministrul indian de Externe, spune că negocierile cu Rusia privind un acord de liber schimb sunt într-un stadiu avansat. Foto: Profimedia Images

India şi Rusia sunt în discuţii avansate pentru un acord de liber schimb, o măsură care ar aprofunda şi mai mult relaţiile comerciale bilaterale care au prosperat după izbucnirea războiului în Ucraina, informează Agerpres.

Ministrul de externe indian, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat, cu prilejul unui eveniment la New Delhi, că guvernul său se află într-un "acord avansat" cu privire la un tratat comercial despre care ministrul rus al comerţului şi industriei, Denis Manturov, a spus că va oferi garanţii investiţiilor bilaterale.

India nu a criticat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina şi s-a rezumat doar să facă apel la o rezolvare paşnică a conflictului prin dialog.

Rusia, un furnizor tradiţional de echipamente militare pentru India, a înlocuit luna trecută Irakul în fruntea principalilor furnizori de petrol ai Indiei. Importurile indiene de petrol din Rusia au crescut de aproape patru ori, până la 46,33 miliarde de dolari, în ultimul an până la 31 martie.

Moscova caută să îşi crească importurile de maşini şi echipamente din India pentru a echilibra balanţa comercială, a afirmat Manturov.

"Trebuie să găsim o nişă în produse pe care India le poate înlocui. În ce priveşte proiectele civile, avem nevoie de o cooperare la fel de largă cum era înainte de sancţiuni", le-a declarat Manturov reporterilor în marja evenimentului de la New Delhi.

Potrivit Reuters, Rusia caută să importe peste 500 de produse din India construcția și mentenanța automobilelor, avioanelor şi trenurilor, în condiţiile în care sancţiunile occidentale subminează capacitatea Moscovei de a menţine funcţionarea industriilor de bază.

India vrea la rândul ei să reducă deficitul comercial în creştere cu Rusia, a patra cea mai mare piaţă pentru produsele farmaceutice indiene.

Ministrul Jaishankar a spus că firmele indiene ar putea beneficia de pe urma tehnologiei ruse, şi că New Delhi lucrează pentru a rezolva probleme legate de plăţi, certificări şi logistică.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri