Număr record de firme intrate în insolvență în 2013. Unele companii încearcă doar să scape de creditori

Data publicării:
bani 5-10

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă anul trecut a fost cu zece la sută mai mare decât în 2012. În total, în ultimii cinci ani, de la declanşarea crizei economice, 120.000 de companii au apelat la această procedură.

Una dintre acestea este Astra Vagoane din Arad. A intrat în insolvenţă în 2009, însă este unul dintre cazurile fericite.

Noi am putut să facem un program de reorganizare fezabil pentru că am avut șansa, deoarece Astra Vagone este un nume în Europa, să avem contracte. Am avut o altă mare șansă că, cu acest plan aprobat, băncile au găsit un investitor și în data de 6 iulie 2012 am ieșit din insolvență”, spune Popescu Fulger, director de operațiuni la Astra Rail Industry.

Printre cei care nu au mai putut să-şi onoreze datoriile se află şi nume celebre. Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a decis recent să închidă fabrica sa de prelucrare a cărnii de pui.

Nu reuşeam să vinem cât trebuia ca să ne acoperim cheltuielile, pentru că linia era de capacitate foarte mare. Deci, consumul de energie, de apă, chiar şi cu salariile erau foarte mari şi atunci am preferat să închidem. Am vândut utilajele, cu ele ne-am plătit datoriile la stat şi la angajaţi”, a spus Mircea Băsescu.

Specialiştii spun că multe dintre firmele care intră în insolvenţă se folosesc, de fapt, de această procedură pentru a scăpa de datorii şi a se pune la adapost de creditori.

Actuala lege a insolvenței e favorabilă debitorului. E de notorietate că debitorii au folosit în multe cazuri portițele legii 85 pentru a deturna scopul legii”, spune Ana-Irina Şarcane, practician în insolvenţă.

Patronii care vor să ceară insolvenţa firmelor pentru a nu-şi mai plăti datoriile ar putea avea probleme începând din vara acestui an, când legea insolvenţei va fi din nou modificată. Noua variantă a legii îi va ajuta pe creditori să-şi recupereze mai uşor banii de la datornici.

Legea a fost schimbată şi în luna octombrie a anului trecut. Atunci s-a decis că firmele aflate în reorganizare judiciară pot fi executate silit dacă nu îşi plătesc, în 90 de zile, datoriile apărute după deschiderea procedurii.

Companii intrate insolvenţă

2009: 18.421 firme

2010: 21.692 firme

2011: 19.651 firme

2012: 26.807 firme

2013: 29.587 firme

sursa: ONRC

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri