Polițele RCA vor putea fi plătite în rate. Acestea pot fi suspendate dacă autovehiculul nu este utilizat

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - INAUGURARE - BANDA TRANSPORT PUBLIC - 13 DEC 2023
Polițele RCA vor putea fi plătite în rate pentru toate mașinile. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune mai multe măsuri după discuțiile din ultimele zile cu reprezentanții transportatorilor din România. Printre acestea, se numără plata în rate a RCA și suspendarea poliței dacă mașina nu este folosită.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avut, pe parcursul ultimelor zile, mai multe runde de discuții și consultări cu reprezentanții transportatorilor din România, precum și cu cei ai companiilor de asigurări.

„Autoritatea a creat astfel un cadru mai amplu de analiză și de identificare a unor soluții concrete și sustenabile necesare rezolvării problemelor cu care se confruntă industria de transport referitoare la polițele RCA.

ASF a luat în considerare, împreună cu partenerii de dialog, toate abordările posibile ca răspuns la solicitările transportatorilor. Autoritatea are în vedere măsuri ce sunt incluse într-un plan de acțiune care cuprinde și activități care, în bună măsură, urmau să fie adoptate de către ASF în perioada imediat următoare”, se arată într-un comunicat de presă.

Măsurile anunțate de ASF

Printre măsurile menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de polițe RCA se numără:

  • Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada în care a fost suspendat;
  • Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat;
  • Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari între polițele anuale și cele subanuale.

„În urma discuțiilor avute a fost subliniată, de asemenea, necesitatea ca Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) să analizeze și să găsească soluții ce privesc statutul asiguratului cu risc ridicat. Din această perspectivă, analiza are în vedere, cu precădere, identificarea unor propuneri destinate transportatorilor de mărfuri pentru ca aceștia să aibă acces la un tarif de primă echilibrat în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, astfel încât valorile tarifelor recomandate să fie într-un interval mai apropiat de tariful de referință”, transmite ASF.

Discuțiile vor continua pe parcursul zilelor imediat următoare în vederea consolidării unui pachet de măsuri care să poată fi aplicat imediat pentru soluționarea problemelor ridicate de reprezentanții transportatorilor, mai susțin cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Anterior publicării comunicatului ASF, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, a declarat că patronatele din transporturi și conducerea ASF au convenit ca valoarea poliţelor RCA la autovehiculele de peste 16 tone să se facă la tariful de referinţă. Acest lucru ar trebui să ducă la o scădere a prețului polițelor RCA.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri