Premieră. Volksbank convertește în lei un credit în franci elvețieni, după o decizie a instanței

Data publicării:
franci elvetieni crop-1

Clienta a câştigat dreptul de a-şi plăti ratele la cursul din 2007, majorat cu 10%. Asta înseamnă că femeia va plăti câte doi lei pe un franc, în loc de 3,68, cât este cotaţia actuală a valutei elveţiene. În fața acestei decizii, ce ar putea avea efecte majore asupra băncilor, acestea încearcă acum să-i tenteze pe clienţi cu diverse oferte de reduceri la rate.

De atunci încolo putem discuta despre orice fel de oferte, care toate se vor raporta la această soluție”, spune avocatul Gheorghe Piperea.

De altfel, chiar Volksbank a lansat deja un pliant publicitar în care le propune clienţilor să-şi transforme creditele din franci elveţieni în lei, cu o reducere semnificativă.

Rămâne de văzut care sunt detaliile din contract, noi am văzut doar un pliant, am văzut că banca vrea să scadă soldul creditului cu aproximativ 35%, iar restul să convertească în lei, asta ar însemna că un franc elveţian ar avea o valoare de aproximativ 2,38 lei”, spune o clientă a băncii, Ana-Maria Masoud.

Banca n-a confirmat, dar nici nu a infirmat existenţa ofertei. În schimb, a facut-o Banca Naţională. Chiar şefului Direcţiei de Supraveghere, Nicolae Cinteză, spune că Volksbank şi-a anunţat oferta la BNR.

Un client Volksbank plăteşte acum o rată echivalentă cu 2.672 de lei pentru un credit de 100.000 de franci. Dacă ar transforma împrumutul în moneda naţională, rata ar scădea la 1.446 de lei.

În prezent, peste 2.400 de români care au credite în franci elveţieni sunt în proces cu băncile.

„Am fost informaţi de către bancă referitor la această hotarâre, dar Banca Naţională nu are nicio implicare, decizia nu-i aparţine”, a fost reacția BNR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri