Proiectul de lege care convertește creditele din monede străine în lei a fost depus la Senat

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24-2

Potrivit acestui proiect, de facilitate ar urma să beneficieze toți românii care au credite în moneda europeană, dar și în alte monede străine.

Procedura acestui proiect prevede că băncile vor fi obligate ca atunci când valoarea inițială a creditului depășește cu 20% din cauza fluctuațiilor de curs valutar să anunțe clientul. Apoi, clientul poate opta pentru conversia valutară din moneda în care are creditul într-o monedă mai convenabilă, fie că vorbim de lei, în cazul în care veniturile sunt în lei, fie de o altă monedă, dacă respectivul client și-a schimbat domiciliul și are reședința în altă țară.

Această procedură nu va avea comisioane suplimentare și nu se vor percepe garanții clienților, iar cursul de schimb la care se face conversia este cel din ziua în care clientul optează pentru această facilitate.

Deocamdată este vorba de un proiect aflat în dezbatere publică până în luna aprilie. Facilitatea ar urma să-i ajute pe românii cu credite în monezi străine să plătească mai ușor ratele, astfel și rata de neperformanță să scadă. Gradul de neperformanță în sistemul bancar a crescut de trei ori în ultimii cinci ani, până la niveul de 22%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri