Reducerea dobânzilor de politică monetară nu ieftinește prea curând creditele

Data publicării:
bani 5-7

Anul acesta, BNR a tăiat dobânda de referinţă de 4 ori. De la 5.25 la 4%. În ratele românilor care plătesc credite la bănci, reducerea nu prea s-a văzut. Un punct procentual la creditele de consum în lei, şi două puncte la cele pentru locuinţe. Nu la fel de reţinute au fost băncile în legătură cu economiile românilor. Dobânzile la depozite au scăzut de două ori mai mult, spre nemulţumirea Guvernatorului BNR.

Pai daca nu vor sa dea credite, sa traga obloanele, ca n-au din ce sa traiasca. Din ce sa traiasa, sa-si tina si ditamai reteaua, nu mai pot sa-si plateasca curentul”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

În ultimii 4 ani, Banca Naţionala a redus dobânda de referinţă, în funcţie de care băncile calculează costul creditelor în lei, cu peste 60%. În acelaşi interval de timp, dobânzile băncilor au coborât cu doar 40%. La un credit de consum, băncile încasează acum o dobândă de aproape 14,5%.

Ele sunt la jumătate faţă de cât erau în anul 2009. Probabil că vom asista în continuare la reduceri ale dobânzilor, există spaţiu de 1, 2, 3 puncte procentuale în viitor”, a afirmat Eugen Sinca, economist al unei bănci comerciale.

Împrumul în euro rămâne şi acum mai avantajos. Cu atât mai mult cu cât Banca Central Europeană a scăzut şi ea dobânda cheie de la 0,5 la 0,25%, un minim istoric. Asta va însemna că şi românii vor avea rate un pic mai mici la creditele în euro. Efectul se va simţi la începutul anului viitor - câţiva euro în minus la rata lunară.

Costurile prea mari ale creditelor au făcut ca românii să reuşească tot mai greu să îşi achite ratele. Sunt peste 700 de mii de persoane care au restanţe mai mari de 30 de zile, iar sumele datorate băncilor depăşesc 10,7 miliarde de lei. Cele mai multe sunt pentru creditele în valută, aproape trei sferturi din total.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri