Sari la conținut

ROBOR, nivel record al ultimilor trei ani

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut până la nivelul de 1,92%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

(Detalii în jurnalul orei 19.00)

Noua creștere vine după ce, luni, ROBOR urcase la 1,89%, nivel pe care îl atinsese şi în 1 noiembrie 2017.

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul crește accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut, marţi, la 2,07%, cel mai mare nivel din 28 noiembrie 2014, când a fost 2,09%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

Potrivit unei analize realizate la solicitarea News.ro, dacă ROBOR la 3 luni ajunge la 2%, iar marja băncii rămâne aceeași, rata medie la un credit ipotecar cu dobândă variabilă va crește cu 4,3%. La un indice ROBOR de 2,5%, rata medie va crește cu 9,5% față de luna octombrie, iar la un indice ROBOR de 3%, rata ar crește cu 14,8%.

La începutul lunii octombrie, reprezentanții BNR arătau că dobânzile de pe piața interbancară au crescur în contextul unor fluctuații de lichiditate și al creșterii inflației într-un ritm mai alert decât cel prognozat pe termen mediu.

Precizările BNR au venit după ce premierul Mihai Tudose a declarat, referindu-se la creșterea ROBOR, că probabil „colegii” de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, pentru că era rolul băncii naţionale să intervină. „Măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a afirmat premierul.

Pe aceeași temă