România împrumută 402 euro pe secundă

Data publicării:
bani euro teancuri captura

482 de euro s-a împrumutat România, în fiecare secundă a anului trecut. În total, peste 15 miliarde de euro au intrat în visteria statului. Banii au fost folosiţi pentru acoperirea unei părţi din cheltuieli, dar şi pentru a rostogoli credite mai vechi.

Anul acesta, şefii de la Finanţe vor să ia ceva mai puţine credite: 12,7 miliarde de euro. Cu aceşti bani s-ar putea construi mare parte din autostrăzile promise Guvernul Ponta, în jur de 2.000 de kilometri de şosea de mare viteză.

Anul viitor, statul are din în plan să crească din nou datoria la aproape la 460 euro pe secundă. Valoarea totală a împrumuturilor se va ridica astfel la 14,5 miliarde de euro.

Bună parte din împrumuturile pe care le facem an de an, miliarde de euro, ar putea fi evitate dacă Fiscul ar fi în stare să aducă suficienţi bani la buget. Anul trecut, de exemplu, în visteria statului din taxe şi impozite au intrat 45 de miliarde, sub media din ultimii cinci ani. Cheltuielile, însă, au rămas ridicate.

„Din cauză că a pus o presiune fiscală foarte mare, statul strânge foarte puţini bani la buget pentru că economia este secătuită. Anul acesta ne-am împrumutat cu patru miliarde de euro până în prezent. Ceea ce este o sumă mare în comparaţie cu cât reuşeşte statul să strângă din impozite”, explică profesorul de economie Bogdan Glăvan.

20 de miliarde de euro estimează Consiliul Fiscal că pierde statul în fiecare an din cauza evaziunii fiscale.

Comparativ, însă, cu alte state europene, datoria publică a României se menţine mică.

Datoria publică a României este la aproape 38% din PIB şi se preconizează că ea va creşte până la un maxim de 40%. Sunt țări în care datoria publică este la peste 100% din”, spune analistul economic Aurelian Dochia.

În urmă cu trei ani, însă, România stătea chiar mai bine. Avea un grad de îndatorare de doar aproximativ 35% din produsul intern brut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri