Rusia și-a mărit „ușor” producția de petrol

Data actualizării: Data publicării:
petrol rusesc
Foto: Profimedia Images

Rusia şi-a majorat uşor producţia de petrol la 10,17 milioane de barili pe zi în perioada 1 - 29 mai, a anunţat luni agenţia rusă de presă TASS. Rusia încă se află cu aproape un milion de barili pe zi sub nivelul înregistrat înainte de impunerea sancţiunilor occidentale, informează Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina au izolat sectorul financiar rusesc de sistemul global şi au pus presiune asupra producţiei şi vânzărilor de petrol, deoarece cumpărătorii au refuzat ţiţeiul rusesc sau au căutat să obţină reduceri de preţ.

Rusia, al treilea mare producător global după Statele Unite şi Arabia Saudită, a fost nevoită să-şi reducă producţia cu aproximativ 10%, la 10,05 milioane barili pe zi în aprilie, comparativ cu februarie, în urma sancţiunilor.

Rusia ar trebui să reducă producţia de petrol cu 20%-30%, de la 10 milioane de barili pe zi în prezent până la 7 - 8 milioane de barili pe zi, pentru a obţine un preţ mai bun şi a evita vânzarea cu discount, susţine vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun.

„De ce ar trebui ca Rusia să menţină producţia de petrol la 10 milioane de barili pe zi dacă putem (mai) eficient să consumăm şi să exportăm şapte până la opt milioane de barili pe zi fără pierderi la bugetul de stat?”, scrie Fedun, cel care, împreună cu Vagit Alekperov, a înfiinţat Lukoil în 1991. „Ce este mai bine - să vinzi 10 barili de ţiţei pentru 50 de dolari sau şapte barili, dar pentru 80 de dolari?”, se întreabă Fedun, care a adăugat că este extrem de important pentru Rusia să păstreze acordul de limitare a producţiei convenit cu alţi mari producători de petrol în cadrul OPEC+.

Vicepremierul rus Alexander Novak declara săptămâna trecută că Rusia va produce anul acesta între 480 şi 500 milioane tone de petrol, sau 9,64 - 10,04 milioane barili pe zi, în funcţie de condiţiile externe.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri