Bulevardul viselor spulberate. Cel mai amplu proiect de infrastructură din București a rămas blocat în sertare

Data publicării:
bulevardul neinceput

Bulevardul care trebuia amenajat în locul liniei de cale ferată Cotroceni - Răzoare - Progresul rămâne la stadiul de dorință. Mega-proiectul anunțat în urmă cu un an atât de Ministerul Transporturilor, cât și de Primăria Sectorului 5 a fost tras pe linie moartă. Cei 7 kilometri și jumătate de șină abandonată n-au mai trecut în custodia Primăriei, așa că administrația Sectorului 5 nu poate începe investiția. După un an de promisiuni politice, o bună parte din tronsonul urban de cale ferată rămâne același vechi depozit de gunoaie.

De la Gara Cotroceni, fosta cale ferată industrială intră-n aglomerata intersecție Răzoare. Traversează asfaltul prost și-o ține drept, paralel cu Strada Progresului. Din loc în loc, s-a mai furat, s-a mai asfaltat. I se văd urmele cum traversează și Calea 13 Septembrie. Iar de acolo, o ține tot drept, spre Șoseaua Viilor, colț cu fosta fabrică de iută.

- Făcea legăturile între fabrica de ulei Vulcan și ieșea în partea cealaltă, spre Giurgiu, își amintește un bucureștean.

- Este abandonată de cât timp?

- Cam din 2000.

De la defuncta fabrică de iută, șina intră pe maidan, de lângă Strada Înclinată. Se pierde prin sute de tone de gunoaie. Cum statul a uitat-o, natura a luat-o în stăpânire.

Primăria Sectorului 5 voia să facă în locul ei un bulevard cu două benzi pe sens.

- Primăria ar vrea să scoată linia asta, să facă bulevard frumos!

- Să facă, domn’e! Ce, nu-i las eu?

- Dar o face?

- O face, domn’e, dacă vrea să facă! Din gură facem toți! Din gură!

Acum doi ani, primăria a cerut Ministerului Transporturilor cei 7 kilometri și jumătate de șină abandonată, plus terenul aferent. Pentru investiție. Urma să fie cel mai amplu proiect de infrastructură și regenerare urbană din Bucureștiul ultimilor 30 de ani. Culmea este că ministerul n-a refuzat. Anul trecut, anunța că va face transferul prin proiect de Hotărâre de Guvern: „Se aprobă transmiterea unui teren în suprafaţă de 50.629 mp, din domeniul public al Statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor (...) în domeniul public al Municipiului București și ADMINISTRAREA Consiliului Local al Sectorului 5, în vederea includerii acestuia în realizarea unor proiecte investiționale”.

Primăria s-a şi apucat de treabă, a început să salubrizeze câteva tronsoane. Oamenii au aflat de proiect.

- Trebuie să fie continuarea de la Trafic Greu pe aici.

- Ar fi bine. Plus că aglomerația de pe bulevard ar dispărea, nu? S-ar circula pe aici.

***

- E o vrăjeală mai mult, spune un alt cetățean. Proiectul, dacă ar fi așa, cât de cât ar fi bunicel. Ar mai descongestiona aglomerația asta. Ar fi bine. Dar nu se vede nicio mișcare. Totul e politic, cred eu.

- Păi, politica nu e pentru cetățean?

- Nu prea! Nu prea! Politica e pentru ei, să facă buzunarele mari.

Ipoteza cetățeanului este, momentan, corectă. Proiectul este blocat în sertare ministeriale. Primăria Sectorului 5 anunță că va începe lucrarea după ce Ministerul Transporturilor îi va da șina cu documentele aferente. Până atunci... această cale ferată abandonată rămâne una dintre gropile de gunoi artizanale din București.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri